Dolar

32,5320

Euro

34,9520

Altın

2.437,35

Bist

9.716,77

'Türk Ordusu beni iki yıl esir tuttu'

96 yaşındaki eski Alman ordusu Amirali Rudolf Arendt, 2. Dünya savaşı sırasında Türkiye'de 2 yıl esir kaldı. Rudolf Arendt'ın hikayesini Türkiye hiç bilmiyor. Ama o bu konuyla ilgili arşivlik bir kitap hazırladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-22 17:31:56

'Türk Ordusu beni iki yıl esir tuttu'
TIMETURK | ÇEVİRİ

96 yaşındaki eski Alman ordusu Amirali Rudolf Arendt, 2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki U-botunu batırdığı günü hatırlayarak kahvesini yudumladı.

Berlin'den gelen emri aldıktan sonra tereddüt etmediğini söyledi. O ve 30 kişilik ekibi, 10 Eylül 1944'te gece yarısı civarında kırsal İstanbul'un kıyılarına kürek çekiyorlardı. Türk makamları tarafından alı konuldu ve iki yıl boyunca “küçük cennet” dediği yerde kaldılar.

Türkiye'de iken anılarını yazmaya başladı. 70 yıldan daha uzun bir süre sonra battırdığı U-boat, bir Türk arama ekibi tarafından Karadeniz'in dibinde bulundu. Ancak paha biçilmez hatıraları, hala Türk yayıncıların keşfedilmesini bekliyor.

WhatsApp Image 2019-02-22 at 16.18.41

Mavi gözlü, yumuşak konuşan Rudolf Arendt, eski Alman başkenti Bonn'un yakınında kalan hayatını sürdürüyor. U-23'ünü keşfeden Türk ekibi, ona görüntü ve resimleri gönderdi. Çekimleri dikkatlice izledi, belki enkazın tanıdık bir kısmını tespit edeceği düşünüldü.

Halen 7 yıl sonra bile bazı Türkçe kelimeleri ve sözleri hatırlıyor. Hatırladığı belli bir şey, ekibin geri kalanına ve Türklere nasıl davranıldığı.

Almanya, II. Dünya Savaşı sırasında 6 denizaltı attı ve onları karadan Polonya ve Romanya üzerinden Karadeniz'e taşıdı. Ankara hükümeti tarafsız kalmayı seçtiği için gemiler Türkiye'nin boğazlarından geçmeyeceklerdi. Denizaltılardan üçü, Rus hava saldırısı sonucu imha edildi. Ve diğer üçü İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna yakın bir yere itildi. Üçlüye “Hitler'in kayıp filosu” denildi.

Arendt'e göre, Adolf Hitler, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye, Almanya'nın Türk egemenliğini ihlal etme niyeti olmadığını garanti etmek için bir mektup yazdı.

Amiral Rudolf Arendt, U-23'ünü batırma emrini yerine getirmekte tereddüt etmediğini söyledi. Hiçbiri yaralanmadığından başarılı bir görevdi.

Arendt ve Alman askerlerinin geri kalanı Türkiye'de iki yıl tutuldu. U-botlarını Türkiye sularında batırmak için seçimlerinin ne kadar haklı olduğunu fark ettiklerini söyledi.

"TÜRKİYE'DE UMABİLECEĞİMİZ EN İYİ ŞARTLARDA YAŞADIK"

“Türkiye o dönemde bizim için küçük bir cennettir. Rusya'daki hapishane kampları kasvetli şartlardaydı ve Türkiye'de umabileceğimiz en iyi şartlarda yaşadık ”dedi. "TÜRK KOMUTANLARI AMERİKALILARIN BİZE DOKUNMASINA İZİN VERMEDİ"

Ayrıca, Türk ordusu personelinin İtalya'ya alındıklarında onları Amerikan askerlerinden koruduğuna dikkat çekti. “Amerikan askerleri, Alman POW'lerin değerli eşyalarına el koyuyorlardı. Türk komutanları Amerikalıların bize dokunmasına izin vermedi ”dedi.

Eski Alman Amiral Türkiye'de anılarını yazmaya başladı. Her gün not aldı ve onlarca yıl sonra yayınladı. Last Command: Sink adlı kitabı internet platformlarında satılmayı bekliyor. Ancak Rudolf Arendt, anılarının Türkçeye çevrilmesini ve bir gün yayınlanmasını umuyor. 96 yaşında olduğunu ve bunun olduğunu görmek için yeterli zamanın olmayabileceğini hatırlatıyor. Ancak, U-23'ün keşfedilmesinin buna yeni ilgi göstereceğini umuyor.

Kaynak: Diaspora Daily

Haber Ara