Dolar

32,5873

Euro

34,7969

Altın

2.497,47

Bist

9.453,80

Türk okuru tarihe yöneldi

Türk okuru tarih kitaplarına ilgi duymaya başladı. Satışlarda tarih kitaplarının ağırlığı dikkat çekerken Osmanlı ve yakın dönem tarihi merak edilenler arasında

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-22 21:00:00

Türk okuru tarihe yöneldi

 

Türk okuru son dönem kitap alışkanlığını tarih yönüne çevirdi. En çok satılan kitaplar arasında tarz olarak Osmanlı ve yakın tarihi esas alan kitaplar ağırlıkta.

Yayınevlerinin istatistiki verilerinde de tarih kitapları önemli bir yer tutmakta.

İşte son dönem satışlarına damga vuran eserler:

Nutuk

Mustafa Kemal tarafından 1927 yılında kaleme alınan Nutuk bir söylev türünde. Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli resmi kaynağı niteliğinde olan eserde, bazı konuşmaların dışında mektuplar ve önemli belgeler de bulunuyor.İçerisinde İsmet İnönü, Kazım Karabekir Paşa, Rauf Bey ve Refet Paşa gibi devlet adamlarının adı geçen kitap hemen hemen tüm yayınevlerinde bulunuyor

Türklerin Tarihi

İlber Ortaylı'nın kitabı. 2015 yılında yayınlandı. Kitap Orta Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın Kapılarına alt başlığına sahip. Türklerin ne kadar güçlü bir millet olduğunu, başta kendi hayatları olmak üzere dünyayı nasıl değiştirdiklerini anlatan kitap, ne kadar soylu ve savaşçı bir kökten geldiğimizi hatırlatıyor.

Şu çılgın Türkler

Turgut Özakman'ın belgesel tarzında romanı. 2005 yılında yayınlanan kitap satış rekorları kırdı.Türklerin mücadelesini verdikleri İstiklal Savaşı üzerine yazılmış gerçek bir destan olan kitap, bazen duygu seline kapılmanıza bazen de ecdadınızla gururlanmanıza neden oluyor.Vatanın nasıl ve hangi şartlarda kazanıldığıınn bir nevi özeti.

Semerkant

Amin Maalouf'un eseri 1988 yılında yayınlandı.Okurken büyüsüne kapıldığınız, kendinizi gerçek bir masal dünyasında hissettiğiniz eserde; rubailer, devlet işleri ve önemli isimler yer alıyor. İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Ömer Hayyam ve rubaileri yani Rubaiyyat hakkında bilgiler de yer alıyor

Katre-i Matem

İskender Pala'nın kitabı.Lale devrinde işlenmiş bir cinayetin anlatıldığı kitapta, dönemin sosyal ve kültürel yapısı hakkında da bilgi ediniyorsunuz. Osmanlı'nın günlük yaşantısı, saray hayatı, halkın rutin işleri gibi detaylara yer vermesiyle, o dönem hakkında merak ettiklerinizi de öğrenmeniz mümkün.

Tek Adam

Şevket Süreyya Aydemir'in hazırlamış olduğu eser, çoğu tarihçinin ortak görüşüdür ve Mustafa Kemal Atatürk hakkında hazırlanmış en iyi biyografi niteliği taşımaktadır.

Veda

Ayşe Kulin'in 2007 yılında yayınlanan eseri.Esir Şehirde Bir Konak alt başlığına sahip olan kitap, hüzün ve acı dolu satırlar içeriyor. Osmanlı'nın çöküş döneminde halkın yaşadığı acı ve çaresiz dolu günler okuru da o dönemde hissettiriyor.

Osmancık

Tarık Buğra'nın kitabı.1973 yılında yayınlandı. Osmanlı Devletinin kuruluşunun anlatıldığı kitap, Osman Gazi'nin dedesinden aldığı bir öğütle başlıyor. Tarihimize ışık tutan ve bilmediklerimi öğrenmemizi sağlayan eser, aşk, dostluk, din ve vatan gibi kavramlara dikkati çekiyor.

Sarı Zeybek

Can Dündar Atatürk'ü anlatıyor. Belgesel tarzında olan kitap, büyük araştırma ve emeğin ürünü. Bir insan son günlerinde en yapar, yanında kimler vardır, nasıl bir düşünce ve duygu içerisinde olur? Bu tarz soruların yanıtını bulabileceğiniz kitap, Atatürk'ün hastalığı ve son günlerini nasıl geçirdiği konularına da yer veriyor.

Fedailerin Kalesi Alamut

Vladimir Bartol'un kitabı.Hasan Sabbah'ın müthiş zekası kitapta detaylı anlatılıyor. Sabbah 11. yüzyılda kendini peygamber olarak ilan ederken fedailerle arasındaki diyaloglar ve dönemin siyasileri ile ilişkileri konu edilmekte.

Devlet'i Aliyye

Halil İnalcık'ın kitabı.Genelde ders kitabı niteliğinde kitaplara imza atan yazar burada yaklaşık 50 yıllık araştırmalarının bir bütününü sünüyor. Birkaç ciltten oluşan kitabı, tam olarak kavrayabilmek için serinin tamamını okumanız daha anlamlı.Osmanlı Devletinin cihana hükmeden, güçlü bir devlet olma süreci anlatılıyor.

Devlet Ana

Kemal Tahir'in 1967 yılında basılan kitabı. Anadolu insanının özlemi ve yaşadıklarına bolca yer verilen kitapta, öz Türkçe kelimeler de oldukça çok. İsminden dolayı siyasi bir kitap algısı yaratsa da tarihi bir roman olan eser, başından sonuna kadar soluksuz bir şekilde okunacak kadar heyecanlı olaylar içeriyor.

Deli Kurt

Hüseyin Nihal Atsız'ın kitabı. 1958 yılında yayınlandı.Tarihin tozlu sayfalarına yapılan yolculukta, o dönemin içinde yaşadığınızı hissediyorsunuz. Bunun yanında, yazarın kullandığı üslup ve kelimeleri konuşturma şekliyle, bir film sahnesi izliyormuşcasına olaylar gözünüzde canlanıyor

Hayvanlardan Tanrılara Sapiens

Yuval Noah Harari'nin 2011 yılında yayınladığı Hayvanlardan Tanrılara, 2015 yılında Türkçeye çevrilmiş ülkemizde de büyük rağbet görmüştür. Yazarın ilk kitabı olma özelliği taşımasına rağmen çok ses getirmesi, hem konusunun sıra dışı olması hem de kitabın genelinde hakim olan sade dilden kaynaklanmaktadır.

Tek Adam

Şevket Süreyya Aydemir'in hazırlamış olduğu eser, çoğu tarihçinin ortak görüşüdür ve Mustafa Kemal Atatürk hakkında hazırlanmış en iyi biyografi niteliği taşımaktadır.

Haber Ara