Dolar

32,3169

Euro

35,0926

Altın

2.299,76

Bist

9.050,08

Türk öğrencilere zorla imza attırıyorlar

Türkiye ve Rusya arasındaki kriz, Rusya'daki Türk öğrencileri vurdu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-11 06:54:06

Türk öğrencilere zorla imza attırıyorlar

Türkiye'nin Rusya'ya ait uçağı düşürmesinin ardından ortaya çıkan kriz devam ediyor. Rusya'daki Türk öğrenciler, zorla dilekçe imzalatılarak “eğitimlerini yarım bırakıp ülkeden ayrılmaya” zorlandığı öne sürüldü.

Habertürk'ün haberine göre; Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus jetinin Türk F-16'larınca düşürülmesinin ardından Ankara- Moskova hattında yaşanan gerginlik, Rusya'da öğrenim gören Türk öğrencilere kadar uzandı. Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na (YÖK) ve üniversitelere, Rusya'daki Türk öğrencilerin ve öğretim elemanlarının karşı karşıya kaldığı baskılarla ilgili şikâyet mektupları yağmaya başladı. Mektuplarda, Rusya'daki bin 30 Türk öğrencinin, eğitim almakta zorlandığı ifade edildi. 

‘EĞİTİMİ BİTİRİN' BASKISI

Daha önce Türk öğrencilerin kaldığı yurtlara, gece köpeklerle baskın düzenleyerek pasaport kontrolleri yapan Rus polisi, bazı öğrencileri gözaltına almıştı. Son olarak Rusya Voronej İleri Teknoloji Enstitüsü yönetiminin, Türk öğrencilere “Rusya'dan ayrılın” uyarısında bulunduğu belirtildi. Bazı Rus profesörlerin Türk öğrencilerin bulunduğu sınıflara derse girmediği, derse giren öğretim üyelerinin ise “Türk öğrencilerin dersten geçemeyeceklerini” söyledikleri öne sürüldü. Türk öğrencilere, Rusya'nın farklı şehirlerindeki üniversitelerde, “Kendi isteğimle üniversiteyi bırakmak istiyorum” ifadelerinin yer aldığı dilekçelerin zorla imzalatılmaya çalışıldığı da iddia ediliyor. Üniversiteyle anlaşma olmasına ve üniversite parasının ödenmesine rağmen, Türk öğrencilerin vizelerinin uzatılmayacağının belirtildiği de dile getiriliyor. 

‘TÜRK ÖĞRENCİLERİN CAN GÜVENLİĞİ YOK'

Türkiye Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu, konuyla ilgili olarak, “İki ülke arasındaki askeri ve siyasi ilişkilerin, eğitim alanına yansımaması gerekiyor. Rusya'daki çok sayıda Türk öğrencinin can ve mal güvenliğinin tehlikede olduğuna ilişkin duyumlar alıyoruz. MEB, YÖK, Dışişleri Bakanlığı ve diğer kurumlarla irtibat halindeyiz. Öğrencilerin eğitim hakları ellerinden alınmadan, sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesini istiyoruz” dedi.

Haber Ara