Dolar

32,4728

Euro

34,5495

Altın

2.475,65

Bist

9.530,80

Türk öğrencilerden trafik kazalarını önleyecek buluş

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde bir grup öğretim üyesi ve öğrenciden oluşan ekip, elektrik akımı ileten asfalt üretti.Bu icat ile kar ve buzlanmanın önüne geçilecek.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-17 18:15:12

Türk öğrencilerden trafik kazalarını önleyecek buluş

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) bir grup öğretim üyesi ve öğrencilerden oluşan ekip tarafından, kış aylarında otoyollar ve havaalanlarındaki buzlanmayı önlemede kullanılabilecek, elektrik akımı iletkenliği olan asfalt üretildi.

AKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında, 2014 yılında alınan destekle başlatılan "Elektriksel iletkenlik özelliği olan asfalt betonu geliştirilmesi"ne yönelik proje 2 yılda tamamlandı.

Gürer yaptığı açıklamada, ABD'de havaalanlarındaki beton zeminler üzerinde yaptığı inceleme sonrası, böyle bir çalışma yapmaya karar verdiğini bildirdi.

 Projeyi yürüten AKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cahit Gürer bu icadın, karayolu ulaşımı için hayati önem arz ettiğini açıkladı:

"Projemizin amacı buzlanmayı önlemek. Sadece karayollarında değil, aynı zamanda havaalanlarında da buzlanmanın önlenmesini istiyoruz. Bu nedenle hiç buz tutmayan yol kesimleri oluşturmak için yola çıktık. Bu amaçla elektrik iletkenliği olan bir asfalt üretmeyi hedefledik ve bunu da başardık. Bu asfalt bir kablo gibi elektriği iletebiliyor. İnsanların aklına 'bizi elektrik çarpmaz mı?' gibi sorular gelmesin. Çünkü bu sistemi ara katmanlarda kullanacağımız için böyle bir sorun da olmayacak. Bu asfalt modeliyle birlikte asfaltın sıcaklığı 1-2 dakika içinde donma derecesinin üzerine çıkmış olacak.

Haber Ara