Dolar

32,5553

Euro

34,8817

Altın

2.438,79

Bist

9.645,02

Türk Musevi Cemaati Edirne'de iftar verecek

Türk Musevi Cemaati Edirne'de iftar verecek

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 09:55:31

Türk Musevi Cemaati Edirne'de iftar verecek
Türk Musevi Cemaati, Edirne'de iftar verecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre iftar, 22 Haziran Pazartesi günü Avrupa'nın en büyük sinagogları arasında yer alan Edirne Büyük Sinagogu'nun bahçesinde düzenlenecek.

İftar öncesi sinagogda "Osmanlı'da Yahudi kıyafetleri" sergisi açılacak, sinagog bahçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğunca icra edilecek Türk Tasavvuf Müziği konseri ardından iftara geçilecek.

Yaklaşık 250 kişi için hazırlanacak iftarın, davetiyeleri Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva ve Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh imzalı olarak gönderilmeye başlandı.

- Sinagog hakkında

Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve "büyük yangın" olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yapıldı ve 1907'de ibadete açıldı.

Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü aradan geçen süre içinde tahrip oldu.

Osmanlı'ya sığınan Sefarad Yahudileri ve diğer Yahudi cemaatleri, o dönemde Edirne'ye gelerek kendi mahallelerini oluşturdu. 20 bine yakın Yahudi, Edirne ve civarında yaşamaya başladı.

Zamanla kentten ayrılmaya başlayan Yahudiler, 1983 yılına kadar sinagogu kullandı. Sinagog, cemaatsiz kalınca harap hale geldi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, restorasyon kapsamında, bugüne sadece ön duvarı ulaşan sinagogun kar birikmeleri ve bakımsızlıktan çöken çatısı ile içerisini temizledi, çelik konstrüksiyonunu yaparak çatısını kapattı. Aslına uygun inşa edilen sinagogun iç ve dışına sıva uygulandı, binada 2 bin metrekare kalem işi uygulaması yapıldı.

Ayrıca idari bina ve müştemilat binasının da çatı ve sıva işleri tamamlandı. Sinagogun eski haline getirilmesi için 4 yıl yürütülen çalışmalar çerçevesinde 5 milyon 750 bin lira harcandı.

Edirne Büyük Sinagogu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Türk Musevi Cemaati Başkanı İbrahimzadeh'in katılımıyla mart ayının sonunda açıldı.

Haber Ara