Dolar

32,5112

Euro

34,8107

Altın

2.475,28

Bist

9.530,47

Türk Lirası daha fazla değer kazanacak

Döviz kurunun düşmesi alternatif arayışları da tetikleyecek görünüyor. Yatırımcıların kripto paraya yönelmeleri de bu alternatifler arasında.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-23 00:04:49

Türk Lirası daha fazla değer kazanacak

Döviz kurundaki düşüş devam ediyor. 2021 yılı sonuna kadar bu gidişatın devam etmesi bekleniyor. Yatırımcıların Türkiye'ye yönelik görüşleri iyileşme aşamasında ve bu dolaylı olarak ülkenin risk primini de etkiliyor. Bu etkilenme elbette pozitif yönde olacak.

Trend aynı şekilde sürecek

Finans uzmanları, döviz kurunun şubat ayında düşmeye başladığını; doların, son 6 aydır ilk kez geçtiğimiz günlerde 7 TL'nin altına indiğini hatırlatıyor. “Türk Lirası daha da değerli olacak. Döviz kurundaki hızlı düşüş sebebiyle insanlar dolar ve avro gibi yatırım araçlarından vazgeçmeye başlayacak. Bu süreçte Türk Lirası daha da güven kazanacak.” yorumu ağırlık kazanmış durumda.

TL'nin kazanç beklentisi artıyor

Döviz kurunun düşmesi alternatif arayışları da tetikleyecek görünüyor. Yatırımcıların kripto paraya yönelmeleri de bu alternatifler arasında. Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere kripto paralara yönelimlerin de artması bekleniyor. Vatandaşlar Türk lirasına güvendikçe mevduatlara da yönelim gösterecek. 17.50'lere kadar yükselen faizler bu talepte buyuk bir rol oynayacak.
Merkez Bankası başta olmak üzere piyasaya ılımlı mesajların iletilmesi devamında Türk lirasının diğer ülke para birimleri karşısında son dönemde artış kaydetmesi bu süreçte etkin rol oynadı.

Vatandaş mevduata kaydı

Vatandaşların banka mevduatına olumlu baktığını ve birikimlerini burada değerlendirmeye devam edeceklerinin altını çizen uzmanlar şu görüşü dile getiriyor:
" Yerli yatırımcılar döviz satmaya başladı. Bir yandan da vatandaşlar yastık altındaki dövizlerini bozduruyor. Merkez Bankasının faiz artırmasının ardından bankalar da mevduata uyguladıkları faiz oranlarını yüzde 17 ila 18 bandına çekti. Ayrıca, Türk Lirası varlıklardan elde edilen kazançlardan alınan stopajlar da indirildi. Tüm bu faktörler dövizden mevduata geçişi hızlandırıyor.”

Piyasaların toparlanması etki etti

"Merkez Bankası'nın politikasındaki değişim, yurt içi finans piyasalarında toparlanmaya yardımcı oldu. Bu politikaların daha da geliştirilmesi ile yıl sonuna kadar Türk Lirası döviz karşısında daha da değerli hale gelecek" değerlendirmesini yapan SS Finans A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Seven şunlara vurgu yapıyor:

Dolar-TL kuru 6 seviyesine gerileyebilir

"Dolar-TL kurunun yıl sonuna kadar 6 seviyesinde kadar gerileyeceğini öngörüyoruz. Merkez Bankası, finansal disiplinle enflasyonu daha ciddiye alıyor. Yatırımcılar da bu çabaları değerlendirerek, yatırım kararlarını Türk Lirası ekseninde revize ediyor. Yatırımcıların Türkiye'ye yönelik görüşlerinin iyileştiğini gözlemliyoruz. Türkiye'nin risk primi düşüyor. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda finans sektörü olarak 2021 yılından çok umutluyuz.”

 

Haber Ara