Dolar

32,3645

Euro

34,9629

Altın

2.325,59

Bist

9.127,66

Türk kültürünün dünyaya açılan kapıları

Yunus Emre Enstitüsü, Balkanlar'dan Amerika'ya, Ortadoğu'dan Afrika'ya, Asya'dan Uzakdoğu'ya kadar 40 ülkede 50 merkeziyle hizmet veriyor - Merkezlerde aralarında Türk el sanatları, tiyatro, sinema, fotoğraf, edebiyat ve Türk mutfağının da olduğu alanlarda konser, sergi, atölye çalışması, sahne gösterisi, film gösterimi, bilimsel toplantı, aydın buluşması, sanat kursu gibi pek çok faaliyet d

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-24 11:01:28

Türk kültürünün dünyaya açılan kapıları
MELTEM BULUR - Yunus Emre Enstitüsü (YEE), dünyanın dört bir yanında 50 merkeziyle Türk kültür ve sanatının kapılarını dünyaya açıyor.

AA muhabirinin YEE verilerinden derlediği bilgilere göre, Enstitü, 40 ülkedeki merkezleri aracılığıyla kültür ve sanatın en güzel örneklerini dünyaya tanıtıyor, kültürel etkileşim ve paylaşıma katkı sağlıyor.

Enstitü, aynı zamanda aralarında müzik, modern ve klasik Türk el sanatları, tiyatro, sinema, fotoğraf, edebiyat ve Türk mutfağının da olduğu alanlarda Türkiye'nin zengin kültür birikimini paylaşmak amacıyla konserler, sergiler, atölye çalışmaları, sahne gösterileri, film gösterimleri, bilimsel toplantılar, aydın buluşmaları, sanat kursları ve benzeri pek çok faaliyet düzenliyor.

Azınlık, soydaş ve akraba toplulukların bulunduğu Balkanlar, Türkiye için coğrafi, siyasi ve ekonomik açıdan olduğu kadar, tarihi, kültürel ve insani bağlar bakımından da öncelik taşıyor. Türkiye'nin ekonomi, kültür, ortak tarihi miras, eğitim, askeri ve güvenlik gibi pek çok alanda ilgili devlet kurumları eliyle yardımlarda da bulunduğu bölgede YEE'nin 8 ülkede 14 merkezi bulunuyor. Balkanlardaki YEE merkezleri, Bosna Hersek, Arnavutluk, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Hırvatistan, Romanya ve Karadağ'da yer alıyor.

- Avrupa'da 9 ülkede 11 merkez

Türkiye, 2005'ten bu yana Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yürütüyor. Türkiye, birliğin 6. büyük ticaret ortağı kabul ediliyor. Avrupa'da Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Almanya'nın Berlin ve Köln kentlerinin yanı sıra Hollanda'nın Amsterdam, İngiltere'nin Londra, Avusturya'nın Viyana, Fransa'nın Paris, İtalya'nın Roma, Belçika'nın Brüksel, Macaristan'ın Budapeşte ve Polonya'nın da Varşova kentlerinde YEE merkezleri bulunuyor.

- Avrasya ve Uzakdoğu

YEE, Türkiye'nin ortak dil, tarih ve kültürel bağlarının bulunduğu Güney Kafkasya'da da merkez açtı. Bu merkezler, Türkiye'nin ilişkilerini "tek millet iki devlet" şeklinde tanımladığı Azerbaycan'ın Bakü ve bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğu Gürcistan'ın Tiflis kentlerinde yer alıyor. SSCB'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanan bu iki ülke ile geçen 25 yıllık süre zarfında ilişkiler hızla ilerleyerek bugünkü ileri konumuna ulaştı. Türkiye'nin Azerbaycan ve Gürcistan'la kurduğu yakın ilişkilerin bir sonucu olarak sık sık karşılıklı üst düzey ziyaretler gerçekleştiriliyor. Azerbaycan ile cumhurbaşkanı düzeyinde, Gürcistan ile de başbakan düzeyinde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) mekanizması kuruldu.

Orta Asya Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmaları, Türk dış politikasına da yeni bir boyut ekledi. Türkiye'nin ortak dil, tarih ve kültürel bağlarının bulunduğu bu ülkelerle ilişkileri ve işbirliği birçok alanda ortak yarar temelinde hızla gelişiyor. Orta Asya Cumhuriyetleri'nde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Türk okulları da bulunuyor.

Türkiye'nin ilişkilerini stratejik ortaklık düzeyinde yürüttüğü Kazakistan'ın Astana, Türk topluluğu Gökoğuzların özerk bir bölgesini teşkil ettiği Moldova'nın Komrat, Japonya'nın Tokyo; Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan'ın Kazan, Malezya'nın Kuala Lumpur, Pakistan'ın Karaçi ve Lahor, Afganistan'ın Kabil kentlerinde de Türk kültürü, YEE merkezleri aracılığıyla dünyaya yayılıyor.

Rusya'nın başkenti Moskova'daki kültür merkezinin açılışı için çalışmalar da sürüyor.

- Afrika'dan okyanus ötesine

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle son yıllarda gelişen ilişkileri bir başarı öyküsü niteliği taşıyor. 1998'de başlayan Afrika'ya Açılım Politikası süreci bugün başarıyla tamamlanmış ve ticaret hacminden siyasi diyalog mekanizmalarına, eğitim faaliyetlerinden ekonomik yatırımlara kadar birçok alanda hızlı ilerleme sağlanmış durumda. YEE'nin Fas'ta Rabat, Güney Afrika'da Pretoria, Cezayir'de Cezayir, Sudan'da Hartum ve Nyala, Somali'de de Mogadişu'da olmak üzere Afrika'nın 5 ülkesinde YEE'nin 6 merkezi çalışmalarını sürdürüyor.

Ortadoğu'da ise Ürdün'de Amman, İran'da Tahran, Mısır'da İskenderiye ve Kahire, Filistin'de Kudüs, KKTC'de Lefkoşa, Lübnan'da Beyrut, Katar'da Doha'da YEE merkezleri mevcut.

Enstitü, okyanus ötesinde de çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda Amerika kıtasında ABD'nin Maryland ve Brezilya'nın Sao Paulo kentinde olmak üzere 2 merkez, enstitünün amacına uygun çalışmalar yürütüyor.

YEE'nin yurt dışındaki merkezlerinde şimdiye kadar 47 bin 885 kişiye Türkçe öğretilirken "Seçmeli Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Projesi" kapsamında 33 bin 376, "Türkoloji Projesi" kapsamında da 18 bini aşkın kişi, bu derslerden yararlanarak Türkçe öğrendi.

Düzenlenen kültür sanat faaliyetleri ile de birçok kişiye ulaşıldı. Enstitünün söz konusu etkinliklerinden 2014'te 230 bin, 2015'te 400 bin ve geçen yıl da 600 bin kişi yararlandı.

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara