Dolar

32,3677

Euro

34,9995

Altın

2.325,45

Bist

9.096,77

'Türk Keneşi & Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü Etkinliği'

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zerey:- 'Yerli WhatsApp denecek bir haberleşme yazılımı üzerinde çalışıyoruz. Burada hedef Türkiye'de kullanılan dataların yurt içinde kalması, yurt dışına gidip gelmemesi. Bu konuda Bakanlığımızın çalışmaları sürüyor'- Türk Telekom CEO'su Doany:- 'Büyük veriyi müşterinin hayatını kolaylaştıracak ve değer katacak şekilde kullana

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-17 18:16:19

'Türk Keneşi & Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü Etkinliği'
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, yerli WhatsApp denecek bir haberleşme yazılımı üzerinde çalışıldığını belirterek, "Burada hedef Türkiye'de kullanılan dataların yurt içinde kalması, yurt dışına gidip gelmemesi. Bu konuda Bakanlığımızın çalışmaları sürüyor." dedi.

"Türk Keneşi & Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü Etkinliği"nde düzenlenen "Büyük Etki için Büyük Veri" paneli Müsteşar Yardımcısı Zerey moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Zerey, yerli WhatsApp denecek bir haberleşme yazılımı üzerinde çalışıldığını aktararak, "Burada hedef Türkiye'de kullanılan dataların yurt içinde kalması, yurt dışına gidip gelmemesi. Kişisel verilerin, şirketlerin ticari bilgilerinin yurt dışında elde edilememesini sağlayacak bir çalışma... Bu konuda Bakanlığımızın çalışmaları sürüyor." bilgisini verdi.

Bu alandaki önemli çalışmalardan birinin de BiP uygulaması olduğuna işaret eden Zerey, "Bu uygulamayı ben de kullanıyorum. WhatsApp'ın yaptığı her şeyi yapıyor. İstenirse Vodafone ve Türk Telekom aboneleri tarafından da kullanılabiliyor. Bunun dışında PTT'nin bir çalışması var. Bu çalışmalar da bitmek üzere. Üçüncü olarak da Türk Telekom Argela'nın çalışması var. Bu da sonuçlanmak üzere. Yani yakında belki 3 tane WhatsApp'ımız olacak." şeklinde konuştu.


- "Çalışmalarımızı sağlık ve e-ticaret alanına da taşıyacağız"


Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany, Türk Telekom olarak, verinin artık yeni petrol olduğunu ve büyük veri kaynaklarını yönetmenin dijitalleşen dünyada en değerli varlıkları olduğunu düşündüklerini aktararak, "Hâlihazırda Ankara ve İstanbul'da yer alan uluslararası standartlarda, güvenli, yedekli ve yüksek hızlarla erişilebilir veri merkezlerimiz ve bulut ürünlerimizle, Türkiye'nin verisinin Türkiye'de depolanmasında önemli bir rol üstleniyoruz. Yüzyıllardır Doğu ve Batı arasında kıtalararası bir üs konumunda olan Türkiye'nin, bölgesinin veri merkezi üssü olması yolunda da sağlam adımlarla ilerlediğine inanıyoruz." diye konuştu.

Doany, müşteri memnuniyeti için her sektörden kuruluşun büyük veriyi doğru analiz etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türk Telekom olarak, büyük veri alanında önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Intellimap ürünümüz ile müşterilerin konumlarını analiz ediyor ve nüfus yoğunluğu haritalarını gözlemleyip, markaların müşterilerine etkili kampanyalar sunabilmesine olanak sağlıyoruz. Dijital pazarlama tarafında ise Programattik platformumuz, ülkemizdeki tüm dijital reklam envanterine erişim sağlayarak dijital kampanyayı başlatmaktan, yönetmeye, raporlamaktan faturalandırmaya kadar kampanyanın tüm süreçlerini yönetiyor."

Büyük veriyi kullandıkları bir diğer önemli alanın ise elektrik dağıtımı olduğunu kaydeden Doany, büyük veri sayesinde modem üzerinden elektrik kesintilerini tespit ederek bu bilgiyi elektrik dağıtım şirketleriyle paylaştıklarını ifade etti.

Doany, önümüzdeki dönemde bu çalışmalarını sağlık ve e-ticaret alanına da taşıyacaklarına işaret ederek, "Makine öğrenimi ve yapay zekâ teknolojilerini kullanarak bu sektörlerde de büyük veriyi kullanmayı hedefliyoruz. Büyük veriyi müşterinin hayatını kolaylaştıracak ve değer katacak şekilde kullanabilmek odak noktalarımızdan birini oluşturuyor." bilgisini verdi.


- "Bakanlığın ulusal veri havuzu geliştirme fikri çok şahane"


Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan, bugüne kadar yaptıkları çalışmaları anlatarak, teknoloji ile sağlığın birleşmesinin önemine işaret etti.

Büyük veri noktasında gidilecek çok yol bulunduğunu aktaran Deegan, şunları kaydetti:

"Özellikle Türkiye gibi çok sayıda mühendisin ve üniversitelinin bulunduğu bir ülkede çok daha önemli bir fırsat. Biz de kendi şirketimize genç yetenekleri kattık ve 5 sene önce olmayan pozisyonlar şu anda şirketimiz için kritik pozisyonlar. Veri günün sonunda neredeyse sınırsız ve bilgi işin en önemli kısmı. Huniden geçirdiğimiz bilgilerin anlamlı ve kullanılır olması gerekiyor. Bunun için bir de zekaya ihtiyaç var. Türkiye, üniversitelerden gelen çok ciddi becerikli ve yetenekli insanlara sahip. Bu da sektör açısından kıymetli bir değer."

Deegan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hepimiz akılı telefon kullanıyoruz ve her şey uygulamalar üzerinden dönüyor. Mesela yabancılar bilhassa trafik uygulaması olmadan bir yere gidemezlerdi. Benim dünyada gördüğüm en tutarlı ve doğru trafik uygulaması İstanbul'da. Bu kadar tutarlı, doğru sonuç veren bir şey çok mühim bir veri motoru sayesinde oluyor. Bunu çok kullanıcı dostu ve milyonlarca insanın anlayabileceği şekilde verebiliyor olması bunun ardındaki veriler ve motorlar sayesinde."

Deegan, teknolojinin çok hızlı hareket ettiğini belirterek, "Bakanlığın ulusal veri havuzu geliştirme fikri çok şahane. Bunun yanında diğer fikirleri de Türkiye'nin 2023 vizyonunu gerçekleştirmesi açısından çok mühim. Fiber altyapı ve erişilebilirlik meseleleri gelecekteki bilgi çağı açısından çok önemli." diyerek sözlerini tamamladı.


- "Büyük veri ile maliyeti azaltacağız"


TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Cenk Şen, büyük veriden yararlanmak için çeşitliliğin farkına vararak, uygulanacak yöntemlerin belirlenmesi gerektiğini belirterek, "Biz büyük verinin çıktısı olarak önce kararı etkileyecek, insanın okuyabileceği formatta bir bilgi bekliyoruz ve buna yönelik yatırımlar yapıyoruz. İkincisi risklerimizi tanımak istiyoruz. O kararı vermeden önce, o yol haritasını ortaya koymadan önce bu riskleri tanımlamamız gerekiyor." diye konuştu.

Büyük verinin en çok müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati noktasında uygulama alanı bulduğunu kaydeden Şen, "Eskiden büyük veri uygulamaları tüm topluma hitap ederken, artık bir kişiye hitap ediyor. Büyük veri ile maliyeti azaltacağız, gereksiz stokları yerinde tutmayacağız." dedi.

Şen, kamu kurumları arasında verinin standartlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, TÜRKSAT olarak birçok kurumunun içinde bu hizmeti verdiklerini anlattı.

Siber güvenliğin süreklilik arz etmesi gerektiğine işaret eden Şen, güvenliğin ise hizmetin önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı.


- "Şube sayımızı 15 bine çıkarmayı hedefliyoruz.


PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, PTT'nin Türkiye'deki verilerin daha etkin kullanılması yönünde çok önemli projeler başlattığını ve bu projeleri yönetmek üzere geniş bir vizyonla çalışma ve gayret içerisinde bulunduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin elektronik ödeme sistemini kurma ve "Türkiye Kart" gibi büyük bir projeyi gerçekleştirme yönünde önemli hamleler gerçekleştirdiğini söyledi.

Bozgeyik, 5 yıllık strateji planlarında 4 bin 500 olan şube sayısını 15 bine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirerek, bulunduğu ortamdan çıkan her Türk vatandaşının hangi yöne giderse gitsin 20 dakika içerisinde PTT iş yeriyle karşı karşıya gelmesini sağlamak istediklerini kaydetti.


- "Yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında ciddi efor sarfedildi"


Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir ise data merkezleri nerede kurulursa kurulsun, tüm teknoloji yatırımlarının stratejik yatırımlar olarak kabul edilmesi ve ona göre bir modelle teşvik edilmesi beklentisi içinde olduklarını söyledi.

Demir, kamu ve özel sektörün bir araya gelerek sürdürülebilir ve kalıcı yol haritaları çıkartarak, engelleri birlikte tespit etmeleri gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'de, son dönemde yapılan teşviklerle yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında ciddi efor sarfedildi. Bu noktada teknolojinin stratejik anlamda önemini gayet iyi biliyorsunuz." diye konuştu.


VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara