Dolar

32,3762

Euro

35,0593

Altın

2.326,20

Bist

9.102,77

Türk işaret dili; milletin bilinci

İşitme veya konuşma engellilerin kendilerini ifade edebilmek için kullandığı Türk işaret dilinin toplumda yaygınlaşması amacıyla her yıl 7 Haziran'da Türk İşaret Dili Bayram olarak kutlanıyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-07 12:02:55

Türk işaret dili; milletin bilinci

 İSMEK Türk İşaret Dili Eğitmeni Yeliz Arslan, daha erişilebilir engelsiz bir dünya için herkesin işaret dili öğrenmesi gerektiğini belirterek, dünyada 100'den fazla işaret dili olduğunu, Türk İşaret Dili'nin ise Türkiye'ye özgü olduğunu kaydetti.

İşitme veya konuşma engellilerin kendilerini ifade edebilmek için kullandığı Türk işaret dilinin toplumda yaygınlaşması amacıyla her yıl 7 Haziran'da kutlanan Türk İşaret Dili Bayramı'yla ilgili  açıklama yapan Arslan, Türk İşaret Dili'nin (TİD), Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kullanılan bir dili olduğunu anlattı.

İSMEK'te işaret dili eğitmeni olarak çalışmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Arslan, kurslarda ileri seviye işaret diline devam ettiğini, pratik yaptığını belirterek, şunları söyledi:

"İşaret dili, işitme ve konuşma engellilerinin kendi aralarında iletişim kurabilmek için el hareketlerini ve yüz mimiklerini, bütün vücut dilini kullandıkları görsel bir dil. Türk İşaret Dili 2005 yılında resmi olarak kabul edildi. 2007 yılında ilk Türk İşaret Dili Çalıştayı ülkemizde düzenlendi. Çalıştay sonunda TİD alfabesiyle ilgili bazı kararlar alındı. Alfabenin çift elle kullanılmasına karar verildi. İşaretler tek tek belirlendi. Ayrıca her yıl 7 Haziran'ın Türk İşaret Dili Bayramı olarak kutlanması kararı da alındı."

Arslan, işaret diliyle ilgili herhangi bir yüksek öğretim bölümü olmadığı için kurslarda eğitimin verildiğini ifade ederek, kurslarda ilk etapta 120 saatlik birinci seviye eğitim verildiğini, ardından Türk İşaret Dili Öğreticiliği ve tercümanlık eğitimi verildiğini belirtti.

Dünyada 100'den fazla işaret dili olduğunu dile getiren Arslan, "Türkiye'de kullandığımız, Türk İşaret Dilidir. Türkiye'ye özgüdür. İşaret dili evrensel değildir. Her ülkenin kendine özgü işareti var. Onun dışında uluslararası bir işaret dili var. Ülkelerin kendi arasındaki kongrelerde, sempozyumlarda, spor müsabakalarında bir araya geldiklerinde, kullanabilecekleri bir dil uluslararası işaret dili olarak şu anda kullanılıyor." diye konuştu.

Engelli bireylerin yaşadıkları sorunların en büyüğünün iletişim eksikliği olduğu düşünüldüğünde işaret dilinin ne denli önemli olduğunun görüleceğini belirten Arslan, "Bu bireylerimizin toplum içinde aktif bir biçimde var olabilmeleri için işaret dili çok önemlidir." dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara