Dolar

32,5010

Euro

34,6021

Altın

2.500,52

Bist

9.548,09

Türk Akımı BP'nin radarında

Türkiye ile Rusya'nın anlaşması sonrası petrol devi BP gözünü Türk Akımı'na dikti...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-12 04:27:50

Türk Akımı BP'nin radarında

Sabah'ta yer alan bilgide; İngiliz Petrol devi BP'nin CEO'su Dudley, “TANAP'ta varız, Türk Akımı'nda da olmak isteriz” mesajı verdi

Önceki gün Türkiye ile Rusya arasında imzalanan tarihi Türk Akımı projesi, petrol devlerinin de iştahını kabarttı. İngiliz BP'nin CEO'su Bob Dudley 23. Dünya Enerji Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "TANAP'a dahil olmaktan dolayı çok gururluyuz. Türk Akımı'nda da çalışmak isteriz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin etrafının doğalgazla çevrili olduğunu, en büyük enerji pazarının ise Avrupa olduğunu belirten Dudley, "16 milyar metreküplük doğalgaz Avrupalı tüketicilere gidecek. Türkiye'nin bu sektördeki stratejik rolü enerji güvenliği için de önemli" dedi.

ASIRLIK GEÇMİŞİMİZ VAR

Türkiye'de bir asırlık geçmişleri olduğunu belirten Dudley, "Şu anda üç stratejik sorunumuz var. Rekabetçilik, karbon ve tercih sorunu" dedi. Bu zorluklardan çıkmanın ilk adımının basitleştirme olduğunu anlatan Dudley, şöyle devam etti: "Maliyetlerin azaltılması için yükümlülükler azaltılmalı ve iş modellerimizde iyileşmeler yapılmalı. Bazı şeylerin değerini dijital devrim gelince anladık. Bu yeni gelişmeyle sorunlarımıza saniyede çözüm bulabiliriz. Yeni simülatörlerle yüzde 40 oranında daha hızlı çalışır hale geldik." Doğalgaz ve yenilenebilir enerjinin hızla geliştiğine dikkat çeken Dudley, enerji karışımının değiştiğini 2033'te yenilenebilir enerjinin payının yüzde 15'e kadar çıkacağını da belirtti. Dudley, BP'nin yüzde 50'sini oluşturan doğalgaz portföyünün gelecek 10 yılda yüzde 60'a çıkacağı bilgisini verdi. Petrolün varil fiyatının Ocak 2015'te 27 dolarlara kadar düştüğünü anımsatan Dudley, fiyatların gelecek 10 yıl boyunca 55 ile 70 dolar arasında değişeceği tahmininde bulundu.

Haber Ara