Dolar

32,3746

Euro

34,9953

Altın

2.324,31

Bist

9.079,97

Turistin karnını doyurmak için 24 saat çalışıyorlar

Turistin karnını doyurmak için 24 saat çalışıyorlar

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-21 11:32:38

Turistin karnını doyurmak için 24 saat çalışıyorlar
LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Yılda 12 milyonun üzerinde turisti ağırlayan Antalya'da beş yıldızlı tesislerin neredeyse tamamı her şey dahil konaklama imkanı sunarken, yeme içmenin sınırsız olduğu tesislerde mutfak ekibi konukları doyurmak için 24 saat çalışıyor.

Denizi, kumu ve güneşi ile dünyanın sayılı destinasyonları arasında yer alan Antalya'da turistik tesisler, gastronomi faaliyetleriyle de binlerce turisti çekiyor. Tesislerde, Türk mutfağının yanı sıra Akdeniz'den Uzakdoğu'ya dünya mutfakları da yer alıyor.

Her şey dahil konaklama imkanı sunan tesislerde mutfak ekibi 24 saat çalışıyor. Yemek fabrikası gibi çalışan mutfakta sadece açık büfelerde ortalama 400-450 çeşit yemek ikramında bulunuyor.

Antalya Belek'te bulunan Calista Luxury Resort'un Mutfak Şefi Veli Turan, sezon başında düzenledikleri toplantılar sonucunda menüleri tespit ettiklerini ve buna uygun sezon planlaması yaptıklarını söyledi.

Menü oluşturmada bir önceki yılın müşteri anketlerinin önemli olduğunu kaydeden Turan, "Misafir memnuniyetinde yemek çok önemli. Bu nedenle misafirlerin şikayetlerini ya da beğenilerine önem veriyoruz. Beklentilerine göre menülerimizi şekillendiriyoruz, beğenilmeyen ürünleri çıkartıyoruz" diye konuştu

Değişik tatlar sunmak için dünya mutfaklarını takip ettiklerini, bununla ilgili fuarlara katıldıklarını anlatan Turan, şöyle devam etti:

"Turist Türk mutfağını çok seviyor ama zengin çeşit için tüm dünya mutfaklarını takip etmemiz gerekiyor. Biz otelde 19 noktada yemek veriyoruz. Ayrıca uluslararası gecelerimiz var, temalı gecelerimiz var. Sadece açık büfede 68 civarında sıcak üretimi yapıyoruz. Sabah, öğle ve akşam sadece açık büfede toplamda ortalama 400-450 çeşit sunuyoruz. Mutfakta en çok deniz ve et ürünleri ile meyve tüketiliyor. Misafir olarak özel bir grup gelecekse o grubun beklentisi önceden bize iletiliyor. O beklentilere göre büfelere ilave menüler ekleyebiliyoruz veya sevmedikleri yemekleri çıkartıyoruz. Ultra her şey dahil bir tesiste misafir 24 saat yemek bulmak istiyor, bu nedenle ekiplerimiz 3 vardiya halinde 24 saat çalışıyor."

Turistlerin damak zevkinin ülkelere göre değiştiğini ifade eden Turan, Rus turistlerin ağırlıklı olarak balık ve meyve, Alman turistlerin ızgara sevdiğini, Türk ve İranlı turistlerin Türk mutfağını ön planda tuttuklarını sözlerine ekledi.

- Tesis giderlerinin yüzde 20'si yeme içmeye

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ da beş yıldızlı bir otelde yüksek dolulukla çalıştıkları yaz sezonunda gecelik çocuklarla ortalama bin 500 kişinin ağırlandığını belirterek, "Bin 500 kişiyi doyurmak için günlük yaklaşık 1,5 tona yakın et kullanıyoruz, ayrıca yüzlerce kilo sebze, meyve tüketimi var" dedi.

Türkiye'de ev dışı tüketimin önemli bölümünün otel işletmelerinde gerçekleştirildiğini kaydeden Kızıldağ, "Tesislerin toplam ciro içinde yiyecek-içecek harcamaları ortalama yüzde 20. Her şey dahil konsepti içinde yeme içme hizmetini bu fiyatlara veren dünyada başka bir destinasyon yok. Bize rakip olacak başka bir ülke de yok. Bu nedenle turistler Türkiye'yi tercih ediyor" ifadelerini kullandı.

Turistlerin Türkiye'yi tercihinde yeme içme imkanlarının önemli rolü olduğunu vurgulayan Kızıldağ, bu nedenle mutfak zenginliğine çok önem verdiklerini bildirdi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara