Dolar

32,4751

Euro

34,9511

Altın

2.436,04

Bist

9.716,77

Tura çıkmak için hazır mısınız?

Sıcak bir yere mi gidiyorsunuz? Dağ tepe dolaşacak mısınız? Yürüyüş ayakkabınız var mı?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-21 10:39:53

Tura çıkmak için hazır mısınız?

Bir kültür turu hazırlığı kafanızda başlar, bavulunuzda biter. Gitmek istediğiniz yerin tarihi kadar coğrafyası da önemli. Kimyadan hiç bahsetmiyoruz bile, kimya uyumu zaten şart. Kıyafet ve ayakkabı seçiminiz gideceğiniz yerde gezeceğiniz bölgelerin coğrafyası için ne kadar uyumlu? Sıcak bir yere mi gidiyorsunuz? Dağ tepe dolaşacak mısınız? Yürüyüş ayakkabınız var mı? Şapkasız çıkmazsınız değil mi? Fotoğraflar her ne kadar akıllı telefonlardan çekiliyor olsa da şöyle gerçek bir fotoğraf makinesi daha iyi olmaz mı?

Start vermek için hazırsanız...
Bu sefer sosyal ağlarınıza yüklediğiniz fotoğrafların kaç kişi tarafından beğenildiğine bakmak için değil, gideceğiniz yerle ilgili araştırma yapmak için internette dolaşacaksınız. Kültür turu yapmak istediğiniz yerlerin tarihi, tarihi eserleri, yaşayan halkın etnik ve sosyolojik durumu, mutfağı, havası, suyu, kısacası her şeyiyle ilgili derin araştırmalar yapın. 

Ön bilgiye sahip olmak önemli
Gitmek istediğiniz yerle ilgili en azından bir kitap okuyun. Bu; roman, öykü ya da gezi notları tarzında bir kitap olabilir. Ya da turlamak istediğiniz yerle ilgili/yerde geçen bir film seyretmek, oraya gittiğiniz zaman aklınıza gelecek film karakterlerinin hikayeleri sebebiyle bölgeye olan ilginizi canlı tutacaktır. Filmdeki adamın çay içtiği bir kafede kahvaltınızı yapmak ve gezinize devam etmek çok hoş olmaz mı?

Yemek ve gezmek bir arada
Evinizden ve kültürünüzden çok uzaktayken hala gidip fast-food restoranlarından yemek yerseniz elbette çok şey kaçırmış olacaksınız. Her yerde olmayan, sadece gittiğiniz bölgeye özgü tatları keşfedin. Her gün gittiğiniz yerin mutfağına özgü başka bir yemeği yiyin mesela. Ne kadar anne eli değmemiş gibi olursa o kadar iyi bu sefer. Eğer hassasiyetiniz olan gıdalar varsa yediğiniz her şeyin önce içeriğini sorun. Yöresel otlar, baharatlar ya da karışımlar gezinizi kabusa çevirmesin.

Kültür turu denilince elbette önceliğiniz tarihi yerleri gezmek olacak. Önceden yaptığınız hazırlık doğrultusunda kendinize bir nerede ne var listesi çıkartın. Zaman kaybetmemek ve oradan oraya savrulmamak için yol güzergahına göre müzeleri, tarihi binaları gezmeye başlayın. Karış karış, adım adım…

Müze kartınız var mı?
Sizi “Attığımız her adım para” cümlesini kurmaktan kurtarmak için hazırlanan müze kartlardan alın ve bütün müzeleri didik didik gezin. Bazı müzelere bedava, bazılarına indirimli girebileceğiniz müze kartlar kültür turunuzda belinizin bükülmesini engelleyen ekonomik birer çözüm.

AVM'lerden pazarlara
Farklı bir yere gidiyorsunuz, elbette alışveriş yapıp, şunu şuradan aldım havasını atacaksınız. Hah işte, o havayı layıkıyla atabilmek için gittiğiniz yerdeki AVM'lerden ve dünyanın her yerinde mağazası bulunan büyük markalardan değil; bölgeye özgü butik dükkanlardan ve pazarlardan alışveriş yapın. Alışveriş kültürü diye de bir şey var.

Etkinliklere yelken açın
Karadeniz'deki bir yayladan Avrupa'nın en popüler şehrine kadar pek çok yerde, o yere özgü düzenlenen festivaller, konserler veya özel etkinlikler düzenlenir. Gezi tarihinizi böyle özel etkinlik zamanlarına denk gelecek şekilde ayarlayın; Katılıcağınız etkinlikler yol haritanızın da şekillenmesine yardımcı olacak.

Haber Ara