Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Tunus ve Fas Berlin'deki Libya Konferansı'na neden katılmıyor?

Tunus ve Fas'ın Berlin'deki Libya Konferansı'na katılmayacağı öğrenildi. Tunus, geç davet edildiğini, Fas ise katılım kıstaslarını anlamadıklarını söyledi.Burak Ortahamamcilar

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-19 18:18:27

Tunus ve Fas Berlin'deki Libya Konferansı'na neden katılmıyor?

Euronews'ten Burak Ortahamamcilar'ın haberine göre Tunus ve Fas, Almanya'nın başkenti Berlin'deki Libya Konferansı'na katılmayacak.

TUNUS: DAVET GEÇ GELDİ

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Barış ve güvenliğin tesisi için diğer ülkelerle birlikte etkin rol oynama isteği içerisindeki Tunus, davetin geç gelmesi ve eylül ayından bu yana devam eden konferansın hazırlık sürecinde yer almaması nedeniyle Berlin'de yapılacak konferansa katılmayacak" ifadelerine yer verildi.

KONFERANSA KİMLER KATILDI?

Konferansa Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir'in yanı sıra BM, AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katılacağı, UMH Başbakanı Fayiz el Serrac ve Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri General Halife Hafter davet edildi.

Daha önce Libya konusunda yürütülen Berlin Süreci kapsamında çalışma düzeyinde 5 toplantı yapılmıştı.

YUNANİSTAN DAVET EDİLMEDİ

Yunanistan, konferansa davet edilmediği gerekçesiyle Almanya'ya tepkisini dile getirmiş ve Ankara ile Trablus hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın feshedilmeği halde çıkan her tür çözümü veto edeceğini duyurmuştu.

FAS'TAN AÇIKLAMA

Fas yönetimi de, Libya kriziyle ilgili konferansa davet edilmemesini garip karşıladığını belirtti.

Açıklamada, "Fas, Almanya'nın ev sahipliğini yapacağı ve ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Çin, Türkiye, İtalya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Cezayir ve Kongo'nun katılacağı konferansa katılım ilkelerini belirleyen kıstasları ve güdüleri anlamamaktadır" ifadesine yer verildi.

Daha önce Libya konusunda yürütülen Berlin Süreci kapsamında çalışma düzeyinde 5 toplantı yapılmıştı.

 

Haber Ara