Dolar

32,3209

Euro

35,0742

Altın

2.308,36

Bist

9.079,97

Tunus'taki gosteriler

Tunus'taki gosteriler

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-23 00:50:56

Tunus'taki gosteriler
Tunus'ta hafta sonu yapılması planlanan tüm spor aktiviteleri güvenlik gerekçesiyle ertelendi.

Tunus Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "Güvenlik gerekçesiyle cumartesi ve pazar günleri tüm spor dallarındaki aktivitelerin ertelenmesine karar verilmiştir" ifadesini kullandı.

Tunus'ta başkentin güney batısındaki Kasrin vilayetinde Rıda Yahyavi ve bir grup üniversite mezunu genç, 2014 yılında düzenledikleri "iş talebi" gösterileriyle valilik tarafından ilk işe alınacaklar listesine isimlerini yazdırmışlardı. Ancak geçen hafta sonu isminin hazırlanan listede olmadığını fark eden Yahyavi'nin, protesto amacıyla tırmandığı direkte elektrik akımına kapılarak ölümü, hükümet karşıtı protestoları başlatmıştı.

Kasrin'de başlayan gösteriler, Silyane, Sidi Bu Zeyd, Kafsa, Bace, Cendube, Kayravan, Mehdiye, Safaks, Tatavin ve Medenin vilayetlerine de yayılmıştı.

Tunus'ta resmi veriler, işsizlik oranının yüzde 15 olduğunu gösteriyor. Gençler arasındaki işsizlik oranının çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Özellikle işsiz üniversite mezunları ülkenin birçok kentinde sık sık yürüyüşler düzenliyor.

"Arap Baharı" rüzgarının ilk estiği ülke Tunus'ta, 17 Aralık 2010'da Muhammed el-Buazizi adlı üniversite mezunu gencin, seyyar satıcılık yaptığı arabasına el konulması üzerine kendini yakması, devrimin fitilini ateşlemişti. Devrim, 14 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.

Haber Ara