Dolar

32,5607

Euro

34,9891

Altın

2.424,58

Bist

9.722,09

Tunus'ta Ulusal Birlik Hükümeti oylanacak

Ulusal Birlik Hükümeti, destek sözleriyle eleştiriler arasında güven oylamasına gidiyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-25 20:33:58

Tunus'ta Ulusal Birlik Hükümeti oylanacak

Tunus'ta Yusuf Şahid'in cumhurbaşkanına sunduğu Ulusal Birlik Hükümeti, bazı siyasi partiler tarafından desteklenirken diğerleri tarafından yöneltilen eleştirilerle güven oylamasına gidecek.

Yeni hükümetin başı, Şahid Nida Tunus Partisi'nden (NTP) olmasına rağmen NTP dün yaptığı açıklamada, yeni kabineye ilişkin görüşlerini henüz netleştirmediklerini bildirdi.

Buna karşılık hükümetin açıklandığı günden bir gün sonra toplanan Nahda Hareketi Danışma Konseyi'nden çıkan bildiride, bazı bakanlar hakkında çekincelerin bulunduğu bildirilirken, ülkenin çıkarları doğrultusunda hükümete destek verileceği duyuruldu.

Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Ali Urayyid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hareket, cuma günü yapılacak güven oylamasında hükümete destek verecektir." dedi.

Parlamentodaki güven oyu işleminde hükümete destek verecek olmalarının göreve gelecek bakanları kesinlikle onayladıkları anlamı taşımadığına dikkati çeken Urayyid, bazı bakanlara ilişkin görüşlerini Şahid'e ileteceklerini vurguladı.

Öte yandan NTP'den ayrılarak Tunus Proje Hareketi'ni (TPH) kuran ve parlamentoda "Özgür Blog" adıyla 25 milletvekiline sahip olan Muhsin Merzuk, Şahid hükümetinin Kartaca Belgesi'ne bağlılığı temel şart koştuğunu belirterek, güvenoyu oturumunda başbakanın sunacağı hükümet programına göre desteğinin eleştirel olacağını belirtti.

Tunus'ta muhalif solun adresi "Cephe Şabiye" adıyla bilinen Halk Cephesi Resmi Sözcüsü Hamma Hemmami, yaptığı açıklamada, parlamentodaki 15 milletvekiliyle Yusuf Şahid hükümeti aleyhine oy kullanacaklarını kaydetti.

Kabinenin Nida ve Nahda partileri arasında bölüşüldüğünü iddia eden Hemmami, "Bu hükümet yerli lobilere ve uluslararası finans kurumlarına teslim olacaktır. Buna bağlı olarak da sosyal, ekonomik ve mali krizin daha da derinleşmesine neden olacaktır" dedi.

Tunus Eski Cumhurbaşkanı ve Tunus İrade Hareketi Başkanı Muhammed Munsif Merzuki, yeni hükümet hakkında "Hareket, bu hükümetin, felaket öncesi bir hükümet olmamasını temenni ediyor." dedi.

Merzuki, hükümetin dönemsel bir programdan dahi yoksun olduğunu belirterek, "Bu durumda hükümetin işsizlik, Tunus parasının değer kaybı, yolsuzluk ve borç sorunlarını çözmekten tamamen uzak olacağı açıktır." ifadelerini kullandı.

İktisat Stratejileri Uzmanı Sadık Cebnun da "İlk kuruluşundan itibaren bu hükümet cumhurbaşkanına destek veren kesimden geniş katılımlarla oluşturulmuş bir hükümettir. Hükümet üyelerinin özellikle Demokratik Süreç Partisi, İşçi Genel Sendikası (UGTT) ve eski sendikacılardan seçilmiş olması, planlanan kemer sıkma politikaları sonrasında muhtemel protestoların hesap edilmiş olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Haber Ara