Dolar

32,4456

Euro

34,4528

Altın

2.489,53

Bist

9.679,80

Tunus'ta tarihi bir kanun çıkarıldı: Irkçılığa son

Tunus parlamentosu ırkçı konuşmaları, nefret ve ayrımcılığa yönelik kışkırtmayı suç kabul eden yeni bir kanun çıkardı. Siyahi azınlığın çoğunlukta olduğu ülkede kanunla tarihi bir ilke imza atıldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-11 22:27:10

Tunus'ta tarihi bir kanun çıkarıldı: Irkçılığa son

Kanun Salı günü bir karşıt ve beş çekimser oy ile 125 üyeli parlamentoda uzun tartışmalar sonrası yasalaştı.  Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu'ndan Messaoud Romdhani, "Bu Tunus'un tarihinde çok önemli bir dönüm noktası köleliğin ilhak edilmesiyle eşdeğer” açıklamasını yaptı.

Kölelik Kuzey Afrika ülkesinde Osmanlı İmparatorluğu'nu beyliği olduğu dönemde 1846 yılında kaldırılmıştı.

TUNUS İÇİN BÜYÜK BİR ADIM…

Romdhani, "Bu büyük bir adım fakat siyahi Tunuslulara ve Sahara altı Afrikalılara yüzde 10 oranında ırkçılık yapılan ve onların aşağılanarak bazen de saldırıya uğradığı bir toplumnda kanunu hayata geçirmek için henüz yapılacak daha çok iş var” diye ekledi.

Yeni yasalaşan kanuna göre suç işleyenler bir aya kadar hapis cezası ve ırkçı söylem kullandıkları için de 350 dolara varan para cezaları alabilecekler.

Nefreti körükleme, ırkçı tehditler yapma, ırkçılığı yayma ve destekleme, ayrımcılığı destekleyen bir örgüte üye olma ise bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ve 3000 dinara varan para cezasına çarptırılmakla karşı karşıya kalacaklar.

DERİSİNİN RENGİ FARKLI OLANA HAKARET ETTİLER, DÖVDÜLER

Tunus Azınlıkları Destekleme Örgütü ise konu hakkında, "Bu Tunus için tarihi bir an” açıklamasını duyururken, örgütün “kanunun yerli yerince uygulanmasını temin için savaşacaklarını” ilan etti. Tunus'ta sivil örgütlenmeler derisinin renginden dolayı saldırıya uğrayan insanların vakalarını sık sık rapor ediyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında Fildişi Sahili'nden gelen bir kadın kendisine yapılan hakarete cevap verince dövülmüş ve Fildişi Sahili'nden gelen insanlara yapılabilecek saldırılar konusunda korku uyanmıştı.

Haber Ara