Dolar

32,4933

Euro

34,9474

Altın

2.428,81

Bist

9.795,46

Tunus'ta Nahda'nın cumhurbaşkanı adayı Gannuşi

Tunus'ta Nahda Hareketi Şura Meclisi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylarının partinin lideri Raşid el-Gannuşi olduğunu söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-22 09:25:28

Tunus'ta Nahda'nın cumhurbaşkanı adayı Gannuşi

büyük

Tunus'ta Nahda Hareketi Şura Meclisi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylarının partinin lideri Raşid el-Gannuşi olduğunu söyledi.

Şura Meclisi 28. dönem toplantısında konuşan Abdulkerim el-Haruni, parti iç tüzüğüne göre hali hazırdaki cumhurbaşkanı adayının Gannuşi olduğunu ancak parti içinden ya da dışından da aday gösterilebileceğini ifade etti.

Partinin henüz cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili nihai bir karar almadığını belirten Haruni, cumhurbaşkanı adayında aranan en önemli şartlar arasında "demokrasiye inanan, yolsuzluk karşıtı, bölücü değil birleştirici ve Tunus'u tüm dünya önünde en iyi şekilde temsil edebilecek" kişilerden olmasının yer aldığını kaydetti.

Haruni, Şura Meclisi'nin gelecek pazara kadar devam edecek toplantısında nihai adayın belirleneceğini dile getirdi.

MURSİ'NİN VEFATI

Haruni toplantı sonrasında basına yaptığı açıklamada ise Mısır'da seçimle iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin vefatının istisnasız tüm Mısırlıları bir araya getirecek bir siyasi çözümün başlangıcı olması temennisinde bulundu.

Mursi'nin insani olmayan şartlarda ve tıbbi ihmal neticesinde vefat ettiğini söyleyen Haruni, Mursi'nin hayatının bu şekilde sona ermesinin insanlık vicdanını zedelediğini vurguladı.

GANNUŞİ KİMDİ?

Merhum Milli Görüş lideri Prof. Necmettin Erbakan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğ'ın yakın dostu olarak bilinen ve Türkiye sevdalısı Raşid Gannuşi, 1941 senesinde Tunus'un güneybatısındaki bir köyde, çiftçilik yapan Berberi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Gannuşi, 18 yaşında el-Zeytun'a dini eğitim almaya gönderildi. Daha sonra, eğitim hayatını Mısır ve Suriye'de sürdürdü.

1970'li yıllarda ülkesine dönen Gannuşi, Nahda Hareketi'ni başlatmıştır. Kendisini 'Müslüman demokrat' olarak tanımlayan Gannuşi'nin siyasi düşüncesinin temelinde, devlet otoritesi karşısında halkın güvenliğini sağlamak vardır.

1980 yılında Londra'ya sürgün edilen Gannuşi, 2011 yılında, Tunus'un 23 yıllık Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'ye karşı başlatılan Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'a dönerek aktif siyasete başlamış ve Nahda Hareketi'nin genel başkanlığına seçilmiştir.

Gannuşi'nin 'Medeniyet Yolumuz', 'Batı ve Biz', 'Filistin Sorunu Yol Ayırımında', 'Kuran ile Müslümanların Gerçeği Arasında Kadın', ‘Tunus İslami Hareket'in Deneyimi', ‘İslami Hareket ve Değişim Sorunu', ‘Seküler ve Sivil Toplumda Yakınlaşma', ‘Kadınlar ile Kur'an ve Müslümanların Gerçekleri', ‘Farklı Sağcılık ve Birlik Olma Sorumluluğu',  ‘İslam Devletlerinde Kamu Özgürlükleri', ‘Böylece İbn-i Teymiyye', ‘Biz ve Batı' (ortaklaşa), ve 'İslam Devletinde Yurttaşlık Hakları' gibi kitapları bulunuyor.

 

Haber Ara