Dolar

32,4463

Euro

34,4630

Altın

2.484,43

Bist

9.679,80

Tunus'ta hayat pahalılığı protestoları

Tunus'ta devrimin yıl dönümüne bir gün kala hayat pahalılığı protestoları azaldı- Protestoların yoğun olarak yaşandığı bölgelerde alınan güvenlik önlemleri devam ediyor- Tunus'ta devrimin yıl dönümü olan 14 Ocak'ta, hayat pahalılığına karşı kitlesel gösterilerin olması bekleniyor

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-13 23:53:57

Tunus'ta hayat pahalılığı protestoları
Tunus 14 Ocak'ta devrimin 7'nci yıl dönümünü kutlamaya hazırlanırken, hayat pahalılığı nedeniyle düzenlenen protesto gösterileri de azaldı.

Başkent Tunus'un merkezindeki sembolik Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan "Ne Bekliyorsun?" hareketine mensup onlarca gösterici, yeni bütçe kanununun getirdiği hayat pahalılığını protesto etti. Gösteride, hayat pahalılığını ve hükümetin mali politikalarını eleştiren sloganlar atıldı.

Öte yandan, Arap Baharı'nın fitilini ateşleyen Muhammed Buazizi isimli seyyar satıcının kendisini yaktığı Sidi Buzid kentinde, Halkçı Cephe'ye mensup onlarca kişi de gösteri düzenledi.

Başbakan Yusuf Şahid'in gösterilerde yaşanan "şiddet ve yağmalama" olaylarıyla ilgili Halkçı Cephe'yi suçlamasını protesto eden göstericiler, "Kayırmacı hükümet, halk kırsalda sıkıntılı", "Korku, endişe yok. Söz halkın" yazılı pankartlar taşıdı.

Bununla birlikte Tunus genelinde protestoların yoğun olarak yaşandığı yerlerde güvenlik önlemlerinin artırıldığı da bildirildi.

Arap Baharı'nın 7'nci yıl dönümünün yarın gerçekleştirilecek kutlamaların yanı sıra Tunus'ta hayat pahalılığına karşı kitlesel gösterilerin gerçekleşmesi bekleniyor.

- Yılbaşında gelen zamlar

Tunus'ta devletin kemer sıkma tedbirlerini artırmak için geçen aralık ayında kabul ettiği bütçe, yılın ilk ayında birbiri ardına zamlara neden olmuş ve bu zamlara karşı pazartesi günü gösteriler başlamıştı.

Bir kişinin hayatını kaybetmesiyle birlikte ivme kazanan gösteriler, Tunus geneline ve başkentin bazı mahallelerine kadar yayılmış, eylemlerin bazılarında şiddet ve yağmalama olayları yaşanmıştı. Buna karşın Savunma Bakanlığı, devlet binalarını korumak üzere yaklaşık 2 bin askerin görevlendirildiğini açıklamıştı.

Tunus Hükümeti, akşam saatlerinde, yeni bütçenin getirdiği hayat pahalılığından etkilenen düşük gelirli ailelere 40 milyon dolarlık sosyal yardım ve 200 bin aileye ücretsiz sağlık hizmeti sağlanacağını açıklamıştı.

Haber Ara