Dolar

32,3134

Euro

35,1047

Altın

2.292,82

Bist

9.055,63

Tunus Dışişlerinden Hafter'e 'ateşkes' çağrısı

Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Libya'nın doğusundaki silahlı grupların lideri Halife Hafter ile yaptığı telefon görüşmesinde, 'Libya'daki kanlı çatışmalarda derhal ateşkes sağlanması' çağrısında bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-19 13:30:14

Tunus Dışişlerinden Hafter'e 'ateşkes' çağrısı

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cihinavi, başkent Trablus'a askeri operasyon başlatan Libya'nın doğusundaki silahlı grupların lideri Halife Hafter ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Libya'da Birleşmiş Milletler'in (BM) yönetiminde siyasi çözüm yol haritasının bir an önce uygulamaya konulmasının gerekliliğine işaret eden Cihinavi, "Libya'daki sorunun ancak diyalog ve uzlaşıyla çözülebileceğine" işaret etti.

Cihinavi, "Libyalıların bir an önce silah dışında diyalogla sorunlarını aşabileceği uzlaşı mekanizmaları bulmasının önemine" işaret ederek, "Libya'da derhal ateşkesin sağlanması ve Libyalıların akan kanının durdurulması" çağrısında bulundu.

Açıklamaya göre, Halife Hafter de "en kısa sürede askeri operasyonlarını tamamlamayı umduğunu" söyledi.

Hafter, telefon konuşmasında Trablus'a gerçekleştirdiği operasyonu "kanun dışı silahlı gruplara karşı yürüttüğünü ve sivilleri öncelikli olarak gözettiğini" savundu.

Tunus Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Cihinavi'nin söz konusu görüşmesinin, Libya'daki "çatışmanın sonlanması" için tüm taraflarla yürüttüğü temaslar kapsamında gerçekleştiği paylaşıldı.

Cihinavi'nin dün bu kapsamda, Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ve Libya'da uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir ile görüştüğü aktarıldı.

Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine Ulusal Mutabakat Hükümeti birlikleri de "Burkan el-Gadab" operasyonunu başlatmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugünkü açıklamasında, Libya'nın başkenti Trablus ve çevresindeki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 213'e yükseldiğini, yaralı sayısının da bini aştığını duyurdu.

 

Haber Ara