Dolar

32,5248

Euro

34,7547

Altın

2.497,63

Bist

9.524,59

Tunus artık ABD'nin müttefiki

ABD Başkanı Barack Obama, Tunus ile ülkesinin ilişkisini 'NATO dışı ana müttefik' seviyesine yükseltti.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 09:01:09

Tunus artık ABD'nin müttefiki

Tunus'a verilen "NATO dışı ana müttefik" statüsünün, ülkenin demokratikleşme alanında yaptığı reformlara verilen desteğin bir sinyali olduğunu belirtilen açıklamada, "Bu, Tunus'un dünya demokrasisine katılma kararı ve ABD'nin bu karar karşısında kendilerine sundukları bir dostluğun yansımasıdır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "'NATO dışı ana müttefik' statüsü, dostluğumuzun bir sembolü olmakla birlikte, eğitim, donatım, ortak araştırma ve geliştirme projeleri ve 'yabancı askeri destek' gibi ayrıcalıkları da içinde bulundurmaktadır" denildi.

Başkan Obama geçen mayıs ayında Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kayid es-Sibsi ile Beyaz Saray'da bir araya gelmiş ve Tunuslu lidere "NATO dışı ana müttefik" sözü vermişti.

Tunuslu lider ise "Önümüzde uzun bir yol bulunuyor. Demokratik sisteme ulaşmak için yapılması gereken daha çok iş var" demişti.

ABD, "NATO dışında ana müttefiklik" statüsü oluşturma kararını 1989 yılında aldı. ABD'nin "NATO dışı ana müttefiki" kabul ettiği ülkeler arasında Afganistan, Arjantin, Avustralya, Bahreyn, Mısır, İsrail, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Fas, Yeni Zelanda, Pakistan, Filipinler, Tayland ve Güney Kore yer alıyor.

Haber Ara