Dolar

32,5991

Euro

34,8085

Altın

2.499,01

Bist

9.448,13

Tunceli'de baraj ve HES protestosu

CHP Grup Başkanvekili Altay:- 'Munzur alelade bir akarsu değildir. Munzur Türkiye'nin diğer bölgelerindeki, illerindeki gibi sıradan bir çay, dere, akarsu değildir. Manevi değeri ve önemi olan bu bölge insanı için, bu bölge insanının tarihiyle özdeşleşmiş adeta kutsala dönüşmüş bir Munzur'dan bahsediyoruz'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-20 23:07:24

Tunceli'de baraj ve HES protestosu
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Munzur alelade bir akarsu değildir. Munzur Türkiye'nin diğer bölgelerindeki, illerindeki gibi sıradan bir çay, dere, akarsu değildir. Manevi değeri ve önemi olan bu bölge insanı için, bu bölge insanının tarihiyle özdeşleşmiş adeta kutsala dönüşmüş bir Munzur'dan bahsediyoruz." dedi.

CHP Tunceli il teşkilatı Munzur Vadisi'nde yapılması planlanan baraj ve HES projelerini protesto etmek için "Munzur Özgür Aksın" yürüyüşü düzenledi.

Moğultay Mahallesi yer altı çarşısı üzerinde bir araya gelen gruba, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, İstanbul ve İzmir'den gelen CHP'li belediye başkanları ile meclis üyeleri, çeşitlisi sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bazı ilçe belediye başkanları ve partililer ile vatandaşlar destek verdi.

Yer altı çarşı üzerinde yapılan etkinlikte konuşan CHP Grup Başkanvekili Altay, Tuncelilerin Cumhuriyet değerlerine sahip çıktığı gibi doğa konusunda da son derece duyarlı olduğunu belirtti.

Tunceli'de Munzur Vadisi üzerinde yapılacak baraj ve HES projeleri için mücadelenin sürdüğünü ifade eden Altay, şunları söyledi:

"Dersimliler doğa hakkı konusunda, çevre hakkı konusunda, doğa ve çevre duyarlılığı noktasında da tıpkı insan hakları gibi Cumhuriyet duyarlılığı gibi barış, kardeşlik, huzur duyarlılığı gibi, demokrasi ve adalet duyarlılığı gibi yüksek bir duyarlılık içindedir. Bu yüzden içiniz rahat olsun. Munzur özgür akmaya devam edecek hiç kimsenin bundan şüphesi olmasın. Bu konuda verilecek, bu bölgede, bu sahada verilecek mücadele var ise bende sizin bir manevi evladınız olarak bu mücadelede sizlerle ve milletvekilimle mecliste de, Munzur Çayı'nda da sonuna kadar birlikte olacağım."

Altay, Munzur'un halk için kutsal olduğunu savunarak, halkın bu su üzerine baraj yapılmasını istemediğini bildirdi.

"Türkiye'de bu topraklarda bin yıldır kardeşçe yaşayan Türkiye'deki 81 milyonun huzurunun, refahının, mutluluğunun bir tane yolu var." ifadesini kullanan Altay, sözlerine şöyle devam etti:

"Kimse ama kimse inanç siyaseti yapmayacak, yapanın Allah belasını versin. Kimse ama kimse etnisite üzerinden yapmayacak, yapanın Allah belasını versin. Kimse ama kimse yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmayacak, yapanın Allah belasını versin. Ülkemin çektikleri bu üç şey yüzündendir. Akan kan bu üç şey yüzündendir. Dökülen gözyaşı bu üç şey yüzündendir. İçimizdeki ekonomik sıkıntı bu üç şey yüzündendir. Kaybettiğimiz demokrasi, kaybettiğimiz adalet, kaybettiğimiz huzur ortamı bu üç bela yüzündendir. Bu ülkeye ve bu topluma yapılabilecek en büyük kötülük yaşam tarzı siyaseti, inanç siyaseti, etnik siyasettir. Ben de bu vesileyle bu siyasetin ağababası Erdoğan'a diyorum ki gel bu milleti bölme, bin yıllık kardeşliği bitirme. Munzur özgür aksın, 80 milyon kardeşçe yaşasın."

CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol da yürüyüşü Munzur Çayı üzerinde yapılması planlanan baraj ve HES projelerini protesto etmek için düzenlediklerini belirtti.

Munzur'un üzerine baraj ve HES yapılmaması için girişimlerinin devam ettiğini anlatan Erol, "Munzur özgür aksın diye, inançsal değerlerimiz yaşasın diye, Dersim'in meydanlarındayız. Biz Dersim'in meydanlarından herkese sesleniyoruz. Ayrım için bu meydanlarda değiliz, ayrılıklarımızı tartışmak için bu meydanlarda değiliz. Ortak değerlerimizde buluşmak için bu meydanlardayız." dedi.

Konuşmanın ardından grup, çeşitli sloganlar atarak, Munzur Çayı üzerindeki Mameki Köprüsü'ne yürüdü.

Gruptakiler burada ellerindeki karanfilleri Munzur Çayı'na atarak yürüyüşü tamamladı.

Haber Ara