Dolar

32,5037

Euro

34,9589

Altın

2.429,98

Bist

9.798,60

Tüm SİHA’lar uydu kontrollü oldu

BAYKAR Savunma’nın sosyal medya hesabından ‘Karabağ Azerbaycan’dır’ mesajıyla paylaşılan Bayraktar S/İHA Test ve Eğitim Merkezi fotoğrafından TB2 SİHA’ların her zamankinden farklı olduğuna dikkat çekildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-11 18:56:56

Tüm SİHA’lar uydu kontrollü oldu

Gelişmeyle ilgili TRT'ye yorum yapan Savunma Analisti Hakan Kılıç, Baykar Savunma'nın Bayraktar TB2 SİHA'sına SATCOM yani uydu anteni takılmasını değerlendirdi. TB2'lerin de tıpkı TUSAŞ ANKA-S gibi uydudan kontrol edileceğini anlatan Kılıç'a göre bu durum menzil kısıtlamasının sadece havada kalış süresi yani yakıt miktarı ile sınırlı oluğu anlamına geliyor.

Avrupa kıtasının tamamını kapsıyor

“24 saat havada kalabilen TB2 SATCOM'lu versiyonu ile 10 saatten fazla uçuş mesafesi olan bir alana gidip geri dönebilir” bilgisini paylaşan Kılıç, sistemin teknik açıdan nasıl işleyeceği konusuna şöyle açıklık getirdi:

“İHA'larda iki ayrı iletişim frekansı oluyor. Bunlardan biri platformun uçuş sırasındaki kontrolünü sağlıyor, diğeri ise kameradan elde edilen görüntülerin merkeze aktarımında rol oynuyor. TB2'de bildiğim kadarı ile ANKA-S'dekinden farklı bir uydu anteni kullanıldı. Ancak ikisi de aynı görevi görüyor. Sonuçta TURKSAT 4B uydusunun kapsama alını içerisinde TB2 operasyonel olarak kullanılacak. Burada, uydunun kapsama alanının Orta Asya'dan, Kuzey Afrika'ya ve Kuzey Avrupa ülkelerine kadar uzamakta olduğunu belirtmekte fayda görüyorum. TB2'nin kontrol edileceği uydu tüm Avrupa kıtasını kapsıyor.”

59ca1e1aae78491c840060fe

İHA ve SİHA'larda otonom uçuş ve iniş

Kılıç şöyle devam etti;

“Birincisi yukarıda söylediğim gibi çok çok uzun bir menzilde uçuş ve harekat kabiliyeti kazanılmış oldu. Diğeri ise; yerden kontrollerde bazen yaşanan bağlantı kopmaları gibi sorunların yaşanmayacak olması... Benim burada asıl önemli bulduğum konu; Bahar Kalkanı Harekâtı'nda yaşadığımız örnekler... Düşmanın elektronik karıştırması bazen İHA'lar üzerinde etkili olabiliyor. Bağlantısı koparılan İHA/SİHA otomatik pilota geçip, otomatik geri dönüş yazılımı sayesinde kalktığı üsse otonom iniş yapıyor.

“Mükemmel direnç kazanacak”

“Savaş şartlarında belki zamana karşı duyarlı bir hedefe angaje olmuştu o görevde… Belki de geri dönüş yolunda yeni düşman hava unsurları görüldüğü için rota düzeltmesi yapılması gerekmişti ancak tüm bunlar yapılamamış oldu. Çünkü bağlantı kesilmişti ve İHA-SİHA için tek görev kalkış yaptığı üsse acilen dönmek.

Dolayısı ile içinde yapay zeka barındıran elektronik harp unsurlarına karşı mücadelede TB2 kimi zamanlarda zayıf kalabiliyordu. Şimdi ise tıpkı SATCOM'lu ANKA-S gibi yer kontrol ile uydu aracılığı ile bağlantı kuracağından elektronik harp uygulamalarına karşı mükemmel derecede direnç kazanacak. Diğer bir deyişle, elektronik harp unsurlarının çalıştığı ortamlarda dahi Bayraktar TB2 tüm bu düşman unsurlara karşı ‘duyarsız' kalmayı başaracak ve görevini başarıyla icra edecek.”

“Tüm SİHA'lar uydu kontrollü oldu”

“Bence önümüzdeki dönemlerde üretilecek tüm İHA-SİHA platformlarında SATCOM olacak. TB3 adında TB2'den büyük ANKA-S'den küçük bir ara model yapılacağını biliyoruz. Ayrıca Akıncı'nın da yani BAYKAR Savunma'nın çift motorlu MALE sınıfı Akıncı Taarruzi SİHA şeklinde isimlendirdiği büyük gövdeli SİHA'nın da SATCOM'lu modelinin olacağını biliyoruz. Dolayısıyla TUSAŞ ANKA-S ve Aksungur'un da SATCOM'lu olduğunu düşünürsek, şu an Türkiye'de kullanılan tüm SİHA'lar uydu kontrollü oldu. TB2'nin bu kabiliyeti kazanması ile seri tamamlanmış oldu.”

Haber Ara