Dolar

32,5888

Euro

34,8592

Altın

2.504,44

Bist

9.690,38

Tüm dünyanın merak ettiği istihbarat raporu! İşte Kim’in hastalığının sebebi

Son iki haftadır ortalıkta adeta sırra kadem basan Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un’un stres, alkol nedeniyle sağlık sorunları yaşadığı iddia edildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-01 20:56:56

Tüm dünyanın merak ettiği istihbarat raporu! İşte Kim’in hastalığının sebebi

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un'un 15 Nisan tarihinde babasının doğum günü seremonisine katılmamasıyla ortaya atılan çeşitli iddialara bir yenisi eklendi.

İngiliz medyasının yayınladığı bir Güney Kore kaynaklı istihbarat raporuna göre, Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un'un “aşırı alkol ya da fazla çalışma nedeniyle” sağlık sorunları yaşadığı iddia edildi.

Raporda, “Tahminlere göre, Jong-Un'un aşırı alkol veya aşırı çalışma nedeniyle sağlık açısından sorunlar yaşadığı açıkça görünüyor” ifadeleri kullanılırken Jong Un'un dinlenmek için Kuzey Kore'nin Wonsan şehrindeki villasına gitmiş olabileceği belirtildi.

Dünya Kim Jong-un'un hayatta olup olmadığı gerçeğine ulaşmaya çalışırken, gündemde Kuzey Kore liderinin "zevk treni" var. Tarihe şöyle bir bakıldığında diktatörlerin "kişisel trenleri" sevdikleri sonucuna varmak mümkün.

Örneğin Hitler, II. Dünya Savaşı'nın büyük bölümü boyunca mobil karargah olarak kullandığı, uçaksavar silahlarıyla donatılmış ve zırhlı bir canavar olarak nitelendirilebilecek “Amerika”ya sahipti. Mussolini ve Stalin'in de uzun mesafelerde seyahatlerinde kullandığı lüks trenleri vardı.

Öyleyse, "dünyanın son eski moda despotlarından biri" olarak nitelendirilebilecek olan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, statü sembolü olarak gördüğü treninin, kendi eşsiz ve benzersiz versiyonuyla seyahat etmesi sürpriz sayılmaz.

Ve şimdi bu trenin, ölüp ölmediği dedikodularının ve hakkındaki spekülasyonların sona ermediği Kuzey Kore lideri hakkında hayati bir ipucu sağlayabileceği düşünülüyor.

Hal böyle olunca Kuzey Kore'nin nükleer silahlı lideri Kim Jong-un kadar, kendi haki yeşil renkli treni de gündemde. Kim'in treni o kadar ağır zırhlı ki, vagonları çekmek için iki motora ihtiyacı var.

Bu görkemli ulaşım aracı, geçen hafta Kim'in Wonsan sahil beldesi yakınlarındaki sarayına hizmet veren özel istasyonda ortaya çıktığında, liderin hayatta olup olmadığına dair kanıt arayan ABD casus uyduları için önemli bir odak haline geldi.

Sağlık durumuna ilişkin çeşitli spekülasyonlar yapılan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a ilişkin uydu görüntüleri yayınlanmıştı. Görüntülerde Kim'e ait olduğu düşünülen trenin geçtiğimiz haftadan itibaren yaşadığı bölgede park halinde olduğu ortaya çıkmıştı.

Kim'in uydu görüntülerinde tespit edilen treninin 21 Nisan'dan bu yana Wonsan'daki bir istasyonda park halinde olduğu belirtildi. 38 North internet sitesine göre 250 metre uzunluğundaki tren 15 Nisan'da aynı yerde değildi.

Uydu görüntülerini paylaşan 38 North, "Trenin varlığı Kuzey Kore liderinin nerede olduğunun kanıtı değil ve sağlık durumuna ilişkin bir şey göstermez ancak Kim'in ülkenin doğu kıyısındaki elit bir bölgede kaldığına yönelik raporları destekliyor" ifadelerini kullanılmıştı.

Kim'in öldüğü söylentileri, dedesinin ve Kore'nin ilk Komünist diktatörü Kim Il-sung'un doğum gününü vurgulayan kutlamalara katılmadığı 15 Nisan'dan beri dolaşıyor.

Çok fazla sigara içen, kronik obez olarak nitelendirilebilecek olan Kim, son olarak 11 Nisan'da kamuoyuna çıktı. Ardından da acil bir kalp ameliyatı geçirdi.

Kuzey Kore lideri hakkındaki gizem resmen çözülene kadar, trenin hareketleri Washington ve Seul tarafından titizlikle izlenecek.

20'den fazla vagonu ile tren, mercan pembesi deri kanepelerle kaplı bir salona, modern ve tamamen beyaz bir konferans salonuna, uydu televizyonu ile donatılmış bir ofis ve en iyi lezzetleri barındıran bir mutfağa sahip.

Taze ıstakozlar, yıllarnmış şaraplar ve çekici kadın görevli ve garsonlarla dolu olan tren, Kim'in her yolculuğunu kusursuz hale getirmek için bir araya geliyor.

Kendisinden altı yaş küçük olan bir şarkıcı olan Ri Sol-ju ile evli olan Kim'in genç kızlara düşkün olduğu da biliniyor. Kim ile Ri Sol-ju 2009 yılında evlenmişti.

Kim'in kişisel mobil banyosunu da taşıyan trenin içerisinde, 36 yaşındaki liderin zırhlı lüks otomobili de var.

Kim, trenini Rusya, Çin ve Vietnam'ı, ayrıca bazıları yeraltında bulunan komuta merkezlerini ve sarayları ziyaret etmek için kullandı.

Bu uzun yolculuklar sırasında Kim, "mükemmelleştirilmiş" güvenlik önlemleri alır. Hatlar trafikten ve tüm araçlardan temizlenir ve trenin varış noktasıyla ilgili bilgiler sadece birkaç görevli ile sınırlıdır.

Biri önde ve biri arkada olmak üzere, Kim'in korumalarıyla dolu iki koruma treni, rotanın temiz ve güvenli olmasını sağlıyor. Tren, sadece Kim tarafından kullanılan 20 özel istasyondan oluşan bir ağ arasında ilerlerken, helikopterler üst örtü sağlıyor.

Dün Kim Jong-un'un cansız bedenini cam bir tabutun içerisinde gösteren fotoğraf, tüm dünyada infial yarattı. Kuzey Kore lideri hakkında devam eden sayısız söylentinin ortasına düşen bu fotoğraf, viral oldu ve sosyal medyada binlerce kez paylaşılmıştı.

Kim'in babasının cenaze töreninden ve 2011 yılına ait olduğu düşünülen ve photoshop ile yapıldığı iddia edilen görüntü, Kim'in başını bir yastık üzerinde olduğu ve kırmızı bir battaniyenin altında olduğunu gösteriyordu.

Önceki gün Kuzey Kore basını, Kim tarafından yazıldığı iddia edilen ve bir tatil beldesi inşaatı üzerine kaleme aldığı söylenen bir mektubu yayınladı ve Güney Afrika devlet başkanı Cyril Ramaphosa'ya bir mesaj gönderdiğini iddia ederek hayatta olduğunu göstermek için uğraştı.

Ancak Kim'in yeni görüntülerinin yayınlanmamış olması, spekülasyon çılgınlığını körükledi. Yine de Kuzey Kore liderini bir cam tabutun içerisinde gösteren ve internette paylaşılan fotoğrafın sahte olduğuna inanılıyor.

Kuzey Kore'yi kurulduğu 1948 yılından bu yana daima ülkenin kurucusu Kim Il-Sung'un ailesinden bir erkek yönetti ve ailenin toplum nezdinde bir efsane olduğunu söylemek mümkün. Kim hanedanının yüceliği konusundaki öğreti vatandaşlara daha okuma yazmayı öğrenmeden önce aşılanmaya başlanıyor. Anaokulu öğrencileri "Liderimiz Kim Jong-un'u görmek istiyorum" diye şarkılar söylüyor.

Kim Jong-un 9 yıl önce 27 yaşında iktidara gelmişti. 36 yaşına gelen Kim'in üç çocuğu olduğu ama en büyüğünün 10 en küçüğünün de 3 yaşında olması dolayısıyla yaşça çok küçük oldukları düşünülüyor. Bu durumda Kuzey Kore iktidarının varisi kim olabilir?

Kim Jong-un'a bir şey olması halinde belki Vietnam'dakinin benzeri, kurucu liderin öğretileri ve meşruiyetinden güç alan bir tür grup liderliğinin ortaya çıkması ihtimali var. Gözlemciler ülkede kimlerin kilit pozisyonlarda olduğunu takip edebiliyor ve açık istihbarat kaynaklarından önemli kurumların hangileri olduğunu anlayabiliyor. Fakat iktidar içinde farklı hiziplerin ne kadar güç toparladığını ya da kimlerin kurumlar değil bireysel bağlarla iktidar sahibi olduğunu söyleyemiyorlar.

Dahası, bazen kurumların başkan yardımcıları, aynı kurumların başkanlarından daha güçlü olabiliyor. Bütün bunlar tahmin yürütmeyi çok güçleştiriyor. Eğer Kim Jong-un'a bir şey olursa Kuzey Kore'nin siyasetinde rol oynama potansiyeli olan üç Kim daha var. Hanedanı sürdürme konusunda üçünün de bazı sınırları var. Kim Yo-jong, Kim Jong-un'un küçük kız kardeşi.

Haber Ara