Dolar

32,5093

Euro

34,8204

Altın

2.477,38

Bist

9.530,47

'Tükenmişlik riski'nden en çok kimler etkileniyor?

Hamburg'daki Kühne Lojistik Üniversitesi (KLU) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, üst düzey yöneticiler, alt yönetim personeline göre daha az tükenmişlik riski altında.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-15 11:02:20

'Tükenmişlik riski'nden en çok kimler etkileniyor?

Hamburg'daki Kühne Lojistik Üniversitesi (KLU) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, üst düzey yöneticiler, alt yönetim personeline göre daha az tükenmişlik riski altında.

Prof. Niels Van Quaquebeke ve Prof. Christian Tröster ile kurumsal hiyerarşideki konum arasındaki bağlantıyı kuran Jennifer Korman, "Çalışmamız gösteriyor ki: bir yönetici hiyerarşide ne kadar yüksekse, tükenmişlik riski o kadar az olur" dedi ve tükenmişlik riskini araştırdı.

Bunun bir nedeni, yönetim pozisyonlarındaki kişilerin, örneğin kendi görevlerinin tasarımı veya birlikte çalıştıkları insanlar üzerinde daha fazla kontrole sahip olmasıdır.

Prof. Van Quaquebeke ise, "İşleri kontrol altına alma duygusu, stres, korku veya (...) tükenmişlik gibi zihinsel strese karşı koruma sağlıyor" dedi.

Bilim insanları iki turda tükenmişlik riski konusunda 580 yöneticiyi sorguladılar, bunların yaklaşık yüzde onu mutlak üst kadrolar arasındaydı. Ayrıca her yöneticiye yakın bir kişi ile görüşüldü. Yüzde 77'de bu ortaktı ve onu uzak mesafeden arkadaşlar, meslektaşlar ve akrabalar takip etti.

Çalışmada, araştırmacılar "güç hissi" faktörleri, yani etkileme olasılığı ve "öz yeterlik", yani kişinin kendi becerilerine dayalı olarak çalışma ortamında görevleri başarıyla yönetebilme hissi üzerinde yoğunlaştılar.

Jennifer Korman, "Hem kişinin kendi güç duygusu hem de öz-yeterlik duygusunun bağımsız olarak ve aynı ölçüde hiyerarşik düzey ile tükenmişlik arasındaki bağlantıyı açıkladığı gösterildi" dedi.

Her iki faktörün de tükenmişliğin daha az sıklıkta ortaya çıkması için gerekli ön koşullar olduğu kanıtlandı.

Hamburg'daki Kühne Lojistik Üniversitesi (KLU), örneğin temsili olmadığını ve genel popülasyondaki temsili anketlerle karşılaştırılmaması gerektiğini belirtti.

Bununla birlikte, daha yüksek hiyerarşik düzeylerdeki tükenmişliklerin azalmakta olduğu unutulmamalıdır. Önceki araştırmalar, yöneticilerin normal çalışanlardan daha az stres ve endişe hissettiğini de gösterdi.

Prof. Van Quaquebeke, " Elbette, şirketler tüm yöneticileri tükenmişlikten korumak için daha yüksek yönetime terfi edemezler. Ancak orta yönetimdeki yöneticilerin soyut düşüncelerini geliştirmek, yani büyük resmi görmek, kontrol deneyimini geliştirir ve tükenmişliğe karşı korur. Olumlu bir hata kültürü, dayanıklılık eğitimi ve kendi şirketinizde rol modeller de yararlıdır” dedi.

Kaynak: watson.de

Haber Ara