Dolar

32,6166

Euro

34,8599

Altın

2.508,37

Bist

9.524,59

Tuğrul Türkeş: İdama karşıyım

Hürriyet'e konuşan Türkeş, 'Hepsi bilir ki Tuğrul idama karşı, faydasından çok zararı olacağını düşünüyorum' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-28 11:06:32

Tuğrul Türkeş: İdama karşıyım

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Cansu Çamlıbel'e röportaj veran Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, idam ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte ikili arasındaki idam diyalogu:

İdam cezası 2002'de kaldırılırken koalisyon ortağı olan MHP'nin lideri Devlet Bahçeli'ye ‘bu karara ortak olma' diye mektup yazmıştınız.

- Ben idam yasası Meclis'te kaldırılırken milletvekili değildim. Sadece o zaman Başbakan Yardımcısı olan Bahçeli'ye değil 550 milletvekiline mektup yolladım. O mektubun kabaca özeti şu; devlete karşı işlenen suçlar ve çocuklara karşı işlenen suçlarda idam kaldırılmamalı. O zaman bunu savundum çünkü bu iki konuda idamın bir caydırıcılığı var. O ufacık çocuklara kötü niyetle yaklaşan bir sapığın, manyağın bilmesi lazım ki bu devlet bana en büyük cezayı verir. Keza vatana ihanette de caydırıcı olması bakımından idam cezasının muhafaza edilmesi gerektiğini düşünüyordum.

Bugün hâlâ aynı noktada mısınız?

- Ben bugün Türkiye'de idamın geri getirilmesinin zor olduğunu, faydasından çok zararı olacağını düşünüyorum.

Bu düşüncenizi Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ve parti içi tartışmalarda paylaştınız mı?

- Birçok platformda dile getiriyorum. Milletvekili arkadaşlarımızla da konuşuyoruz. Hepsi bilir ki Tuğrul idama karşı.

Sizin şahsen karşı olmanızı bir kenara bırakırsak idam retoriği siyaseten neden gündemde tutuluyor? ABD Fetullah Gülen'i iade ederse idam edilmesinin önü açılsın diye mi?

- Hayır, ben öyle okumuyorum. 15 Temmuz'da vahşi bir darbe girişimi oldu, oradaki faillerin maksimum cezaya çarptırılması için. Yani bir şahıs için değil. Ve bu istek halktan geliyor.

**

Türkeş, Bahçeli ile ilgili gelen "Sayın Bahçeli'nin hesabı, başkanlık pazarlığı içinde idamın geri getirilmesini kopartmak olabilir mi?" sorusuna da şu cevabı verdi:

- Bu niyet okumaktır. Ama buna bir opsiyon diye bakarsak bir ikinci opsiyon da ‘İdamı getiremez, ben de AK Parti'yi sıkıştırırım. MHP olarak avantaj sağlarım' diye düşünüyor olabilir. 

 

Haber Ara