Dolar

32,3289

Euro

35,0459

Altın

2.282,92

Bist

8.984,24

TTK'daki iş kazasıyla ilgili dava

TTK'daki iş kazasıyla ilgili dava

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 18:51:26

TTK'daki iş kazasıyla ilgili dava
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında, 7 Ocak 2013'te metan gazı püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin gazdan etkilendiği iş kazasıyla ilgili 10 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Kozlu ilçesinde, Star İnşaat ve Ticaret AŞ'nin TTK kömür ocağında yürüttüğü "eksi 630 kat hazırlığı ve eksi 560 galeri sürme işi" sırasındaki metan püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin gazdan etkilendiği iş kazasına yönelik davada tutuksuz yargılanan 10 sanıktan 6'sı ile gazdan etkilenen 8 işçi, mağdur aileleri ve avukatları katıldı.

Tanıklardan Nevzat Ünlü, söz konusu Star İnşaat ve Ticaret AŞ'nin çalışma alanlarında zaman zaman denetimler yaptığını, alınması gereken önlemlere ilişkin raporlar hazırlayıp sunduğunu belirterek, "Bu olay son derece büyük ani gaz ve kömür boşalmasıdır. Bir patlama değildir. 2 bin tona yakın kömür ve taş boşalması ve 35 bin metreküp gaz boşalması olmuştur. Eğer bu gaz herhangi bir elektrik arkı ya da alevle birleşmiş olsaydı çok büyük bir patlama olabilirdi ancak devreler zamanında kesildiği için büyük olmasa da küçük çaplı kömür ve gaz boşalması olmuştur" şeklinde konuştu.

Mağdur avukatlarından Murat Kemal Gündüz'ün, "Star İnşaat ve Ticaret AŞ'nin yaptığı iş bakımından ve teçhizat yönünden TTK'dan üstün müdür" şeklindeki sorusu üzerine Ünlü, " Star İnşaat ve Ticaret AŞ'nin bu konuda ne teknik ne de teçhizat olarak TTK'dan üstün olduğunu söyleyemem. Tam aksine her iki konuda TTK'nın çok daha üstün olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Tanık Mevlüt Karadeniz de Star İnşaat ve Ticaret AŞ'de işçi olarak çalıştığını vurgulayarak, "Verdikleri vakvakların (galerilerde gaz çıktığında sinyal veren cihaz) bir saat sonra aküleri biterdi. TTK'da yeni ve son sistem vakvaklar vardı. Bize verilmiyordu. Ayrıca sondajlarda yeterince yapılmıyordu. Sondaj yapılmış gibi gösteriliyordu. Maaşımız normal asgari ücret artı ne kadar ilerleme yapmışsak ona göre prim alıyorduk" diye konuştu.

Sanık avukatlarının yeni bilirkişi raporu talebini reddeden mahkeme heyeti, bazı sanık ve tanıkların dinlenmediğini belirtti duruşmayı erteledi.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında, 7 Ocak 2013'te özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda metan püskürmesi sonucu yaşamını yitiren 5 işçinin cesedine ulaşılmış, göçük altında kalan 3 madenciden 2'sinin cesedi 11 Ocak'ta, diğerininki ise 12 Ocak'ta çıkarılmıştı.

Zonguldak Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, 10 sanık hakkında "taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Haber Ara