Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Trump yönetiminden 46 savcıya 'istifa çağrısı'

ABD Adalet Bakanlığı, aralarında Preet Bharara'nın da olduğu bir önceki başkan Barack Obama döneminde görev yapan 46 savcının istifasının istendiğini duyurdu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-11 17:00:10

Trump yönetiminden 46 savcıya 'istifa çağrısı'

Rudaw'ın haberine göre Adalet Bakanlığı Sözcüsü Sarah Isgur Flores, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir önceki dönem görev yapmış olan savcıların bir bölümünün zaten istifa ettiğini, şimdi ise geri kalanları istifasının istendiğini açıkladı.

KAÇ SAVCI VAR?

ABD'de toplam 93 federal savcı bulunuyor. Görevden alınan savcı sayısı, toplamın yaklaşık yarısı. Geriye kalan 47 savcı yeni yönetim tarafından atanmıştı ve çoğunluğu oluşturuyordu.

TRUMP YÖNETİMİNİN BUNA HAKKI VAR MI?

ABD'deki hükümet değişikliklerinde federal savcıların değiştirilmesi, alışıldık bir uygulama.

Bazı hükümet değişikliklerinde, federal savcıların değiştirilmesi kademeli olarak yapılırken, bazı hükümetler bu işlemi geniş kapsamlı ve hızlı şekilde yapmayı tercih ediyor.

CLİNTON'IN SERT GEÇİŞİ

1993 yılında Clinton, 93 federal savcıyı birden görevden alarak sert bir geçiş yapmıştı.

BHARARA DA VAR

Görevden alınan savcılar arasında önemli yolsuzluk davalarına bakan ve yüksek profilli olduğu kabul edilen Preet Bharara da var.

Bharara'nın görevden alınmasının sürpriz olduğu belirtiliyor çünkü Bharara, geçtiğimiz Kasım ayında, daha sonra resmen ABD Başkanı olan Donald Trump ile buluşmuştu ve Trump'ın kendisinden “görevde kalmasını” istediğini açıklamıştı.

Bharara Türkiye kamuoyunda “Rıza Zarrab davası” nedeniyle yakından tanınıyor.

Rıza Zarrab, "kara para aklama, bankacılık sahtekarlığı ve ABD'nin İran'a karşı uyguladığı yaptırımları delme" suçlamaları ile New York'ta tutuklu olarak yargılanıyor.

Haber Ara