Dolar

32,3275

Euro

35,0894

Altın

2.298,00

Bist

8.984,15

Trump ve Netanyahu'dan İran'a karşı gizli görüşme

Amerikan Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun farklı cephelerde İran'a karşı güç birliği yapmak için gizlice buluştuğu iddia edildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-29 13:04:03

Trump ve Netanyahu'dan İran'a karşı gizli görüşme

TIMETURK | ÇEVİRİ

İran merkezli haber kaynaklarından Press Tv kapalı kapılar ardında yapılan buluşmanın Amerika ulusal güvenlik danışmanı H.R. McMaster ve İsrailli mevkidaşı Meir Ben-Shabbat'ın ise toplantıyı yönettiği öne sürüldü. 12 Aralık'ta gerçekleştiği öne sürülen toplantıda iki tarafın ortak bir takım oluşturarak İran'la Ortadoğu'da mücadele etmek için anlaştığı belirtildi.

BİR BELGE İMZALANDI

Haberde iki tarafın Amrikan Başkanı Trump'ın Ekim konuşmasını özetleyen bir belge imzaladığı kaydedildi. Buna göre Trump, İran ve 6 dünya lideri ülke Amerika, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ve almanya arasında imzalanan nükleer anlaşmayı iptal ediyor.

HEDEF: İRAN'IN SURİYE'DEKİ ETKİSİNİ KIRMAK

Tel Aviv rejiminin İran tedidii diye nitelediği durum karşısında farklı yollar deneyeceği aktarıldı. Oluşturulan ekiplerden birinin İran'ın suriye etkisini kırmak ve Tahran'ın Lübnan Hizbullah'ına yardımını engellemek olduğu öne sürüldü.

İkinci ekibin ise İran'ın nükleer programını çökertmede diplomatic ve istihbari girişimlerde bulunacağı belirtilirken üçüncü ekibin de ülkenin balistik füze çalışmalarıyla mücadele edeceği iddia edildi. Dördüncü ve son ekibin ise Hizbullah ve Tahran'dan gelebilecek herhangi bir kalkışma hareketinin hazırlıklarını kontrol edecek.

Raporda üst düzey bir İsrailli yetkilinin Tel Aviv ve Washington'un bölgede eğilimler ve gelişmelerle ilgili fikirbirliği içinde olduğunu söylediği iddia edildi.

Bilinmeyen bir Amerikan ulusal güvenlik yetkilisi ise anlaşmanın yine Tel Aviv ve Washington arasında tam ehliyetli bir plan olmaktan ziyade resmi olmayan bir çerçeve anlaşma olduğunu dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un 28 Aralık'taki konuşmasında yer alan ifadeler ise haberde iddia edilen bilgileri destekler nitelikte görünüyor. Tillerson, “Amerika İran'ın oluşturduğu geniş yelpazedeki tehditlerle mücadele amacıyla Ortadoğu'da belirli ülkelerle işbirliği kuracak” demişti.

Haber Ara