Dolar

32,5193

Euro

34,7717

Altın

2.495,68

Bist

9.524,59

Trump ve Kim Jong-un'dan ikinci görüşme

ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 2019'un başında ikinci kez görüşecekler.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-15 13:20:04

Trump ve Kim Jong-un'dan ikinci görüşme

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un gelecek yılın başlarında ikinci kez yüz yüze görüşecek.

Yapılacak zirvede Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ana gündem maddesi olacak.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 33. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi için geldiği Singapur'da açıklamalarda bulundu.

Trump ve Jong-un arasında ikinci zirvenin 2019 başında yapılabileceğini belirten Pence geçmişteki Amerikan yönetimlerinin düştüğü hataları tekrarlamayacaklarını vurguladı.

Pence, zirvede nükleer silahlar konusunda "detaylarının kağıda dökülmesinin" planlandığını ve o zamana kadar da Kuzey Kore'ye azami baskının yapılacağını kaydetti.

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore Lideri Jong-un bölgede gerginliğin arttığı dönemde ilk kez 12 Haziran'da Singapur'da bir araya gelerek Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

ABD ve Kuzey Kore arasında devam eden nükleer silahsızlanma görüşmelerinde son dönemde gerginlikler yaşanıyor. Pyonyang yönetimi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile üst düzey bir Kuzey Koreli yetkili arasında geçen hafta yapılması planlanan görüşmeyi iptal etti.

Kuzey Kore ayrıca ABD'nin kendilerine yönelik yaptırımları kaldırmaması durumunda nükleer cephaneliklerini güçlendirecekleri uyarısında bulundu.

Diğer yandan Trump adına ABD'yi Singapur'daki zirvede temsil eden Pence, burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. ABD ve Rusya ASEAN'ın diyalog ortakları arasında yer alıyor.

1967'de kurulan örgütün üyeleri Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur Bruney, Vietnam , Laos, Myanmar ve Kamboçya.

Haber Ara