Dolar

32,3325

Euro

35,1382

Altın

2.242,19

Bist

8.702,35

Trump'tan Türkiye'ye yaptırım açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, 'Yakında, Türkiye hükümetinde şu anda ve geçmişte görev yapan yetkililere ve Türkiye'nin Suriye’nin kuzeydoğusunda istikrarı bozan eylemlerine katkıda bulunan kişilere yönelik yaptırımlara izin veren bir Başkanlık Kararnamesi çıkaracağım' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-14 23:34:14

Trump'tan Türkiye'ye yaptırım açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye yönelik yaptırım yaptırımlara izin veren kararnameyi çıkaracağını açıkladı.

Son günlerde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri harekatı nedeniyle yaptırım uygulanması ABD Kongresinin gündemindeydi.

Trump, Twitter hesabından yayınladığı açıklamasında, "Yakında, Türkiye hükümetinde şu anda ve geçmişte görev yapan yetkililere ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda istikrarı bozan eylemlerine katkıda bulunan kişilere yönelik yaptırımlara izin veren bir Başkanlık Kararnamesi çıkaracağım" ifadelerini kullandı.

Trump, "Türkiye'den çelik ithalatında gümrük vergileri yüzde 50'ye, yani mayıs ayındaki indirimden önceki seviyeye çıkarılacak. Ayrıca ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması yapılması için yürütülen müzakereler derhal durdurulacak" diye ekledi.

Trump açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu kararname ile ABD, Suriye'de ciddi insan hakları ihlalleri yapan, ateşkesi engelleyen, yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesini engelleyen, mültecileri zorla ülkelerine gönderen ve barışı, güvenliği veya istikrarı tehdit eden kişilere ağır yaptırımlar uygulayabilecek. Kararnameyle, mali yaptırımlar, varlıklara el koyma ve ABD'ye giriş yasağı dahil olmak üzere çok çeşitli sonuçlar uygulanabilecek."

Açıklamasında "Göreve geldiğim ilk günden itibaren Trump yönetimi, ABD'nin ve ABD vatandaşlarının güvenliğini korumak için yorulmadan çalıştı. ABD ve ortakları, IŞİD'in acımasız hilafetindeki toprakların tamamını özgürleştirdi. Türkiye bu kazanımları tehlikeye atmamalıdır" diyen Trump, şu iddialarda bulundu:

"Türkiye ayrıca Suriye'nin kuzeydoğusundaki sivillerin, özellikle hassas etnik ve dini azınlıkların korunmasına öncelik vermelidir. Sivillerin ayrım gözetmeksizin hedef alınması, sivillere ait binaların yıkılması ve etnik veya dini azınlıkların hedef alınması kabul edilemez."

Trump, "Mültecilerin ülkelerine geri dönüşü güvenli, onların iradeleri doğrultusunda ve onurları zedelemeden sağlanmalıdır. Türkiye'nin askeri operasyonu, sivilleri tehlikeye atmakta, bölgede barışı, güvenliğive istikrarı tehdit etmektedir" iddialarında bulundu.

Trump, açıklamasına şu iddialarla devam etti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açıkça belirttim; Türkiye'nin eylemleri bir insani krize neden olmakta ve olası savaş suçlarına zemin hazırlamaktadır. Türkiye, dini ve etnik azınlıklar dahil olmak üzere, sivillerin güvenliğini sağlamalı ve bugün veya belki gelecekte bölgede tutuklu bulunan IŞİD'lilerden sorumlu olmalıdır. Maalesef Türkiye, bu saldırının insani sonuçlarını bertaraf eder bir durumda görünmemektedir."

Haber Ara