Dolar

32,5883

Euro

34,8083

Altın

2.420,97

Bist

9.645,02

Trump'tan protestocu futbolcuya sert tepki: Kendine başka ülke bulmalı

Trump, Colin Kaepernick için 'kendine başka ülke bulmalı' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-30 16:12:07

Trump'tan protestocu futbolcuya sert tepki: Kendine başka ülke bulmalı

Geçen Cumartesi günü San Francisco'da oynanan Ulusal Amerikan Futbol Ligi hazırlık maçlarından birinde San Francisco 49ers takımının oyuncularından Colin Kaepernick, Amerikan ulusal Marşı olan The Star-Spangled Banner (Yıldız-Bezeli Sancak) okunurken yedek kulübresindeki koltuğunda oturmaya devam etmiş ve ayağa kalkmamıştı.

AMAÇ: SİYAHLARA YÖNELİK UYGULAMALARI PROTESTO

Daha sonraki açıklamalarından bunu ülkede siyahlara karşı uygulanan polis şiddetini eleştirmek için yaptığını söyleyen Kaepernick'e Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump sert çıktı.

TRUMP TEPKİ GÖSTERDİ

Sputnik'in haberine göre Trump, Dori Monson Show'da "Bu yaşanan vaka gerçekten çok kötü. Belki de kendine isterlerine yanıt veren başka bir ülke bulmalı. Bunu bir deneyelim. Ama bir sonuç çıkar mı? Sanmıyorum" açıklamasını yaptı.

PROTESTOSUNA DEVAM EDECEK

Ulusal Futbol Ligi (NFL) Medyası'na olaydan sonra açıklama yapan Kaepernick, "Azınlıkların haklarına saygı göstermeyen ve renk gözeten bir ülkenin bayrağına ben de saygı duruşunda bulunmam. Bu futboldan çok daha önemli bir ideal uğruna yapılan bir davranış. Sokaklar ceset dolu ve bunları yaratanlar para ödeyerek suçlarından kurtulabiliyor" demişti.

Kaepernick, ABD'nin devlet politikasında bu konuda bir değişim görünceye dek tüm maçlarda bu protestosuna devam edeceğini söyledi.

​TAKIMI: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SAYGILIYIZ

Kaepernick'in oynadığı San Francisco 49ers takımından yapılan resmi açıklamada ise tüm özgürlüklerin simgesi olan bayrağın ve ulusal marşın karşılaşmaların önemli bir parçası olmaya devam edeceği ancak bu özgürlükler içerisinde oyuncularının da ifade özgürlüğünü gözetmeye devam edecekleri belirtildi.

BEYAZ SARAY: AYNI GÖRÜŞTE DEĞİLİZ

Levi's Stadyumu'nda perşembe akşamı oynanan maçın ardından konuyla ilgili bir açıklama da Beyaz Saray'dan geldi. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, konuyla ilgili Başkan Barack Obama ile konuşmadığını ancak Beyaz Saray'ın ifade özgürlüğüne saygı duymakla birlikte Kaepernick'in görüşlerini paylaşmadığını belirtti.

​SAN FRANCİSCO POLİS BİRLİĞİ: GELİP NASIL ÇALIŞTIĞIMIZI GÖRSÜN

Kaepernick, sonraki gün ise ESPN sitesine bir demeç verdi. Ünlü oyuncu, "Değiştirilmesi gereken çok şey var. Mesela bunlardan ilki azınlıklara doğrudan saldıran polis şiddetinin bitirilmesi. Ayrıca polislerin eğitim eksiği var. Diğer pek çok alanda uzmanlaşmak için 4 ile 8 yıl arası o işin okuluna gidilirken 6 ay içinde polis olmak mümkün oluyor" ifadelerini kullandı.

Kaepernick'in açıklamalarının ardından San Francisco Polis Birliği'nin başkanı Martin Halloran da oyuncunun ifade özgürlüğü kapsamında polis teşkilatına saldırmasının haksız olduğunu belirtti. Yaptığı 2 sayfalık yazılı açıklamada Halloran, "Kaepernick'in ifade özgürlüğüne saygı duyuyoruz. Ancak 'Siyah vatandaşlar ölürken parasını ödeyen suçtan kurtuluyor. Polisler azınlıklara saldırıyor' gibi ifadelerin sonuna kadar karşısında olduğumuzu belirtmek isterim. Kaepernick, hem NFL hem de kendi takımını utandırmıştır. Madem bizim işimizi kolay zannediyor bir gün bizimle çıkıp bu işi nasıl icra ettiğimizi görsün. Yaşanılan psiklojik zorluklar nedeniyle sokağa hiç çıkamayan arkadaşlarımız var" dedi.

Haber Ara