Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Trump'tan Meksika'ya musluklu mesaj

ABD'de başkan aday adaylarından Trump, ABD ile Meksika sınırına kaçak göçmen geçişlerini durdurmak için duvar örme önerisini yineledi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-06 02:03:22

Trump'tan Meksika'ya musluklu mesaj

Ajanslarda yer alan habere göre; ABD'deki başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi adaylar arasında yarışı önde götüren Donald Trump, ABD ile Meksika sınırına kaçak göçmen geçişlerini durdurmak için duvar örme önerisini tekrarladı ve Meksika'yı duvarın finansmanını sağlamaya zorlamak için Amerikan terörle mücadele yasalarını devreye sokmayı vaat etti.

Trump, seçim kampanyası ofisi aracılığıyla yaptığı açıklamada, başkan olması halinde Meksika sınırına duvar örülmesini sağlamak üzere alacağı ekonomik tedbirleri açıkladı.

Milyarder iş adamı, duvarın yapımı amacıyla Meksika'yı 5 ila 10 milyar dolar arasında finansman sağlamaya zorlayacağını, bunun için de 11 Eylül'den sonra çıkarılan terörle mücadele yasaları kapsamında, ABD'de kaçak olarak yaşayan Meksikalıların ülkelerindeki yakınlarına yapacağı para transferlerini engelleyeceğini taahhüdünde bulundu. Trump, seçilirse Meksika'ya para musluklarını keseceğini söyledi. 

Bunların dışında Trump'ın uygulamayı vaat ettiği tedbirler arasında Meksika'dan yapılacak ithalatta gümrük tarifelerinin yükseltilmesi, Meksika vatandaşlarının vizelerinin iptal edilmesi ve vize ücretlerinin yükseltilmesi gibi konular bulunuyor.

OBAMA: BUNLAR UYGULANABİLİR VAATLER DEĞİL

ABD Başkanı Barack Obama ise Trump'ın vaatlerine tepki gösterdi. Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Trump'ın planı hakkındaki görüşleri sorulan Obama, bu vaatlerin 'uygulanabilir' olmadığını belirtti. 

Obama, "Western Union aracılığıyla Meksika'ya yapılan her para havalesini takip etmek konusunda iyi şanslar diliyorum" diyerek bu planı hayata geçirmenin zorluğunu ima etti.

Meksika ekonomisinin çökmesinin ABD'ye daha fazla göç anlamına geleceğini kaydeden Obama, Trump'ın planı hakkında "Kapsamlı düşünülmemiş önerilerden biri daha. Bu aslında siyasi saikle ortaya konmuş bir şey" dedi.

'CRUZ'UN ZALİMCE AÇIKLAMALARI ENDİŞE VERİCİ'

Obama, bu tür vaatlerin Amerikan dış politikasına zarar verip vermediğinin sorulması üzerine şunları söyledi: 

"Bunun cevabı evet. Yabancı liderlerden bu tür bazı saçma öneriler konusunda sürekli sorular geldiğini daha önce de söylemiştim. Bunun sadece Trump'ın önerileri olmadığını söylemeliyim. Örneğin göçmen meselesinde Cruz'un bazı açılardan böyle zalimce önerileri hakkında da endişeler duyuyoruz."

Haber Ara