Dolar

32,3432

Euro

35,1171

Altın

2.307,86

Bist

9.079,97

Trump'tan hükümetin açılması için öneri

ABD Başkanı Donald Trump, hükümetin bir aya yakın bir süredir kapalı kalmasına yol açan siyasi krizi aşmak için taviz önerisinde bulunduğu öğrenildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-20 07:48:36

Trump'tan hükümetin açılması için öneri

Başkan Donald Trump, federal hükümetin bir aya yakın bir süredir kapalı kalmasına yol açan siyasi krizi aşmak için taviz önerisinde bulundu.

Trump, Demokrat Partili liderlere, kısaca “DACA'cılar” olarak bilinen ve çocukken Amerika'ya yasadışı getirilen gençlerin statülerini koruyacak güvenceleri arttırmayı önerdi. Ancak Başkan, bunun karşılığında başından bu yana ısrar ettiği Meksika sınırına duvar inşa edilmesi için Kongre'den 5,7 milyar dolar talebini sürdürdü.

Beyaz Ev'de konuşan Trump, önerilerinin iki partinin de kucaklayacağı sağduyulu ödünler olduğunu savundu.

Trump'ın önerileri konuşmasından önce basına yansıdığı için Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili lideri Nancy Pelosi, öneriyi “umutsuz” diye yanıtladı. Demokratlar, Trump'ın sınır duvarı pazarlığına girmesi için önce “hükümeti açması” gerektiğini savunuyor. Pelosi, Trump'ın önerilerini, “daha önce reddedilen ve hiçbiri kabul edilmeyen (eski) girişimlerin bir toparlaması” olarak niteledi. Temsilciler Meclisi başkanı, Trump'ın “iyi niyetli çaba göstermediğinin” altını çizdi ve duvar planının göçmenlere yardım etmeyi amaçlamadığını savunarak meclisten geçmeyeceğini söyledi.

Trump'ın Beyaz Ev konuşmasında güvencelerini arttırmayı önerdiği kişiler arasında doğal felaketler ya da ülkelerindeki şiddet olaylarından kaçarak ABD tarafından kendilerine geçici sığınma hakkı tanınan kişiler de bulunuyor. Trump daha önce DACA'cılar ve geçici olarak ABD'ye sığınan yabancıların hemen sınır dışı edilmesini istiyordu.

MEKSİKA GÖÇMENLERİ HAKKINDA AÇIKLAMA

Trump konuşmasında sıklıkla daha önce dile getirdiği gibi, Meksika sınırına örülecek duvarın ülkeye kaçak girişleri önleyeceğini savundu, kaçak göçün Amerika'ya suç ve uyuşturucu getirdiğini öne sürdü. Demokratlar Trump'ın halkın korkularını körüklemeye çalıştığını savunuyor.

Trump Kongre'nin ek harcamalar planına duvar için 5,7 milyar dolar ödenek koymasını istiyor, aksi takdirde ek harcama yasasını imzalamayı reddediyor. Federal hükümete ek harcamaların kesilmesi yüzünden 800 bin kadar federal çalışan şu an zorunlu izne çıkartıldı ya da maaşlarını almadan çalışıyor. (Amerikanın Sesi)

Haber Ara