Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Trump Pakistan'ı hedefe koydu

Afganistan’daki 16 yıllık savaşı bitirme vaadinden dönen ABD Başkanı Donald Trump Pakistan’ı hedefe koydu. Trump, İslamabad’ı Afganistan politikalarını değiştirmediği takdirde sonuçlarına katlanmakla tehdid etti. Washington vesayeti ile karşı karşıya kalan Pakistan’a en hızlı destek Pekin’den geldi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-23 07:09:47

Trump Pakistan'ı hedefe koydu

Afganistan'dan çekilerek 16 yıllık savaşı bitirme vaadinden dönen ABD Başkanı Donald Trump yeni stratejisi ile bölgede Pakistan'ı hedefe koydu. Trump, Pakistan'ı Afganistan politikalarını değiştirmediği takdirde sonuçlarına katlanmakla tehdit etti. Trump'ın stratejisi Pakistan-Çin eksenini parçalamayı, ABD-Hindistan eksenini ise güçlendirmeyi hedefliyor.

Virginia'daki Fort Myer askeri üssünde önceki gün yaptığı konuşmada Trump, yeni stratejinin bir ayağının da, Pakistan'a yönelik politikalarında değişikliğe gitmenin oluşturduğunu belirterek, bu ülkeyi, “Pakistan'ın terör örgütlerine barınak sağlamasına artık sessiz kalamayız. Pakistan'ın Afganistan'daki çabamızda ortaklık kurmaktan kazanacağı çok şey var. Teröristleri barındırmayı sürdürmekten ise kaybedeceği çok şey var” sözleriyle tehdit etti. Çin ise Trump'ın Pakistan'ı hedef almasına tepki göstererek, terörle mücadelede ‘ön saflarda' olduğunu belirttiği İslamabad'ın, ‘mücadeleye önemli katkılar yaptığını ve büyük fedakarlıklarda bulunduğunu' kaydetti.

HİNDİSTAN'I SAHAYA SÜRDÜ

Trump, Güney Asya stratejisinde Pakistan'ın rakibi Hindistan'ı da sahaya sürdü. ABD Başkanı, hayati ortak gördüğü Hindistan'dan taşın altına elini sokmasını istedi. Hindistan'ın da Afganistan konusunda ABD çabalarına daha fazla katkı sunması gerektiğini vurgulayan Trump, “Hindistan'ın Afganistan'ın istikrarı konusundaki önemli katkılarını takdir ediyoruz, ancak Hindistan ABD ile ticaretinden milyarlarca dolar kazanıyor ve biz Afganistan konusunda özellikle de ekonomik yardım ve kalkınma alanlarında bize daha fazla yardım etmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TRUMP'IN SAVAŞI OLDU

Trump'ın Afganistan'a asker takviye kararı, ABD'nin 16 yılla en uzun süren Afganistan savaşından çekileceği şeklindeki seçim vaadinden geri adım atması olarak yorumlandı. Afganistan artık Trump'ın savaşı haline geldi. Başkanlık seçimleri öncesinde Afganistan'dan hızla çekilmeyi savunan Trump, keskin U dönüşünü “Afganistan ve daha geniş bölgede karşılaştığımız güvenlik tehdidlerinin çok büyük olduğu sonucuna vardım” sözleriyle gerekçelendirmeye çalıştı.

Trump yeni stratejisini “ulus inşa etmiyoruz, teröristleri öldürüyoruz” sözleriyle savundu. Afganistan'dan hızlı çıkışın kabul edilemez olduğuna ve bir iktidar boşluğu oluşturacağına değinen Trump, ABD'nin “zafer” için bir yola ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Amerikan halkının “zafer olmaksızın savaş yorgunu” olduğunu söyleyen Trump, Amerikan halkının hayal kırıklığını paylaştığını ifade etti. Trump'ın yeni Afgansitan stratejisi, önceki ABD başkanlarının stratejileri ile karşılaştırılarak yeni bir önerme getirdiği eleştirisine sebep oldu. Yeni strateji ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Beyaz Saray üzerinde artan ağırlığına örnek gösterildi. Bu arada Trump, Afganistan'a ek olarak 4 bin asker daha gönderilmesini dün onayladı.

PEKİN'DEN NET TAVIR

ABD Başkanı Donald Trump'ın Afganistan konusundaki yeni savaş stratejisini açıklarken Pakistan'ı uyarması sonrası Çin Dışişleri'nden açıklama geldi. Sözcü Hua Çunying “Uluslararası toplumun Pakistan'ın terörle mücadelesini tamamen tanıması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Çunying, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Pakistan'ın terörle mücadelede ‘ön saflarda' olduğunu belirterek ‘mücadeleye önemli katkılar sağladığını ve büyük fedakarlıklarda bulunduğunu' kaydetti. Sözcü, Pakistan ve ABD'nin karşılıklı saygı çerçevesinde terörle mücadele iş birliği yapması ve bölge ile dünyada güvenlik ve istikrar için birlikte çalışmasını görmekten mutluluk duyarız” dedi. Pakistan ülkede militanlara güvenli alan sağlandığı suçlamalarını reddediyor.

NATO VE GANİ MEMNUN

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni Afganistan stratejisini memnuniyetle karşıladı. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Stoltenberg, “Başkan Trump'ın Afganistan ve bölgeye yönelik olarak sahadaki duruma göre uygulamayı planladığı yeni stratejisini memnuniyetle karşıladım. NATO Afganistan'a ilişkin kararlılığını koruyor” ifadesine yer verdi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de, Trump'ın yeni stratejisini “Bölgeyi terör tehdidinden kurtarmak için ortak mücadelemize desteğin bu teyidi nedeniyle ABD halkı ve Trump'a minnettarım” ifadeleriyle değerlendirdi.

 

 

 

 

 

Haber Ara