Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Trump: Meksikalıları Japonya'ya göndereyim

ABD Başkanı Donald Trump’ın Japon Başbakan Shinzo Abe’ye G7 Zirvesi’nde söylediği sözler ve uluslararası ilişkileri etkileyecek boyuttaki birçok gafı medyaya konu oldu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-18 10:01:46

Trump: Meksikalıları Japonya'ya göndereyim

TIMETURK | ÇEVİRİ

Trump'ın geçtiğimiz günlerde yapılan G7 Zirvesi'nde Japon Başbakan Shinzo Abe'ye "25 Milyon Meksikalıyı güneşin doğduğu ülke Japonya'ya gönderebileceğini" söylediği belirtildi. Bu ifadeleriyle Trump'ın Abe'den göçmenlerin seçim zaferlerini olumsuz yönde etkilediği konusunda empatisini kazanmak istediği fakat başarılı olamadığı öne sürüldü.

Öte yandan Trump'ın “diplomatik felaket” olarak nitelene zirvede gerçekleştirdiği birçok “talihsiz ifadenin” de uluslaraarası ilişkileri etkileyecek derecede olduğu iddia edildi.

JAPIN BAŞBAKANA “MEKSİKALILARI SİZE GÖNDEREYİM” DEDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ

The Wall Street Journal'da yayınlanan bir habere göre, G7 görüşmelerinin ortasında Trump göçmenlerin Avrupa için büyük bir sorun olduğunu belirterek Japın Başbakan Abe'ye, “Shinzo,sizin böyle bir sorununuz yok fakat sana 25 milyon Meksikalıyı gönderebilirim ve sen de kısa sürede işinden olursun” dedi.

Trump Abe'ye yaptığı bu açıklamalarında ise Meksikalıları nereden alıp getireceğini de belirtmedi. Amerika'da yaşayan 36.3 milyon civarındaki Meksikalı içinden mi, hayatlarını tehlikeye atarak sınırı geçen Meksikalıları mı yoksa doğrudan Meksika'da yaşayan Meksikalıları mı Japonya'ya göndermek istediği anlaşılamadı.

Zirve ise Trump'ın Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile ortak açıklama yapmayı reddetmesinin ardından fiyaskoyla sonuçlandı, çünkü zirveye ev sahipliği yapan Trudeau'ya “çok ikiyüzlü ve zayıf” dedi.

“BUNALDIK…”

Angela Merkel'den Trudeau'ya, Abe'den Emmanuel Macron, Giuseppe Conte'den Theresa May'e kadar birçok liderin ise yine The Wall Street Journal tarafından aktarılan habere göre terör ve göç gibi birçok hassas konuda Trump'ın “iğneleyici sözleirnden bunaldıkları” öne sürüldü.

Tartışmalar İran'la nükleer anlaşma ve terörizm konusuna geldiğinde ise Trump Macron'a dönerek bazı ciddi suçlamalarda bulundu. Trump'ın, “Emmanuel bunun hakkında kesinlikle bilgi sahibi olman lazım çünkü bütün teröristler Paris'te” dediği aktarıldı.

Zirve ise Amerika tarafından Avrupa, Meksika ve Kanada'ya uyguladığı yeni vergilerin sonucu geleneksel müttefiklerin aldığı yaraları onarmaya odaklandı.

TRUMP'TAN AB KOMİSYON BAŞKANINA: ZALİM KATİL

Al Jazeera tarafından Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in “Avrupa Birliği, tek taraflı Amerikan vergilerinin adil olmadığına ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla zıt düştüğüne inanmaktadır. Bu basbayağı muhafazakarlıktır” dediği aktarıldı.

Diğer dünya liderleri de Trump'ın ithal çelik ve aluminyum üstüne uyguladığı katı vergi tehditlerine karşı durmaya çalıştı.

Trump ise cevaben Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker'i Amerika'nın teknoloji şirketlerine karşı uyguladığı tiröst karşıtı ve vergi cezalarını kastederek “zalim katil” olarak niteledi.

G7 PROTESTOCULARIN BİLİNEN ADRESİ

Bazı Batılı üst düzey liderler ortak bir zemin bulmak içiin mücadele ederken küçük protestocu gruplar ise zirveye giden anayolda isyan önlemi için konuşlandırılan polislerle çatıştı. Yüzden fazla protestocu ise siyahlar giyinmiş halde 440 numaralı ana caddenin girişini koltuk yakarak kapatmaya çalıştı.

G7 Zirvesi ise sık sık kitlesel gösterilere sahne oluyor. Özellikle 2015 yılında protestocular zirveyi çevreleyen güvenlik çemberini kırmayı başarmışlardı.

 

Haber Ara