Dolar

32,3660

Euro

34,9990

Altın

2.324,23

Bist

9.079,97

'Trump Kongre'ye karşı Türkiye'yi savunuyor'

NTV Washington Temsilcisi Hüseyin Günay, Trump'ın Türkiye saatiyle dün akşam basına yansıyan açıklamalarını değerlendirirken, ABD Başkanı'nın Kongre'ye karşı Türkiye'yi savunmaya devam ettiğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-10 10:01:45

'Trump Kongre'ye karşı Türkiye'yi savunuyor'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Türkiye, dün (9 Ekim) saat 16.00 itibariyle Suriye'nin kuzeydoğusu Barış Pınarı Harekatı'nı başlattı. Harekat adım adım ilerlerken ABD Başkanı Donald Trump, karmaşık mesjalar vermeyi sürdürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump'ın açıklamalarını "Üzerindeki baskıyı hafifletmek istiyor" şeklinde yorumladı.

İLK AÇIKLAMA: OPERASYONU ONAYLAMIYORUM

İlk açıklamasını Türkiye saati ile 20.30 sıralarında yapan Trump, "Türkiye'nin Suriye'ye operasyonunu onaylamadığını" söyleyerek, operasyonun bir "işgal" olduğunu savundu. Turmp o açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu sabah bir NATO üyesi olan Türkiye Suriye'yi işgal etti. ABD bu saldırıyı desteklememektedir ve Türkiye'ye bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu açık bir şekilde söylemiştir. Bölgede hiçbir Amerikan askeri bulunmamaktadır. Siyasi arenaya girdiğim ilk günden beri, bu sonsuz ve anlamsız savaşları, özellikle de ABD'nin fayda görmediklerini- savaşmayı istemediğimi açık bir şekilde söyledim. Türkiye sivilleri, Hrıstiyanlar dahil olmak şekilde dini azınlıkları korumayı ve herhangi bir insani kriz yaşanmamasını taahhüt etmiştir ve biz de onların bu taahhüte bağlı kalmasını sağlayacağız. Buna ek olarak Türkiye şimdi yakalanan bütün IŞİD savaşçılarının tutuklu kalmasından ve IŞİD'in hiçbir şekilde tekrar oluşmamasından sorumludur. Türkiye'nin verdiği taahhütlere uymasını bekliyoruz. Durumu yakından takip etmeye devam edeceğiz."

TRUMP'TAN İKİNCİ AÇIKLAMA: PKK TÜRKİYE'NİN DÜŞMANIDIR

Saat (TSİ) 23.00'ün ardından bir açıklama daha yapan Trump, ABD'nin Orta Doğu'daki varlığını da "en kötü hata" olarak değerlendirdi ve Obama'nın PKK ile anlaştığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Artık bu sonu gelmez savaşı bitirmenin zamanı gelmişti. Obama döneminde olduğu gibi Türkiye'nin ölümcül düşmanı olan PKK ile ortaklık yaptığınız zaman, bu son derece zor bir durum olur. Onlar uzun yıllardır birbirinden nefret ediyorlar. Türkiye bunu (ABD'nin bölgeden askerini çekmesini) bildiğiniz gibi uzun yıllardır istiyor. Onlar birbiriyle (Türkiye ve PKK) yıllardır savaşıyor. Biz bu savaşın ortasına bırakıldık. Bunun sadece 30 gün sürmesi gerekiyordu ama yıllardır oradayız. Şimdi taraflarla konuşarak oradan çıkma zamanı. Erdoğan'a ne hissettiğimizi söyledik ama her iki tarafla da konuşuyoruz. Kürtler bu IŞİD mensuplarına göz kulak oluyor, onlar olmazsa Türkiye göz kulak olacak. Türkiye'de en az bizim kadar bunların dışarıda gezmesini istemiyor. Bu kişiler benim ülkemden oraya gitmedi. Onlara (Avrupa ülkelerine) büyük bir iyilik yaptım."

Türkiye'yi ekonomiyle tekrar tehdit eden Trump "Bunu daha önce Rahip Brunson olayında yaptım. Erdoğan'ın orada (Suriye'nin Kuzeydoğusunda) akıllıca davranacağına eminim, öyle umuyorum" dedi.

Trump şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda orada başka ülkelerin yapmaları gereken işleri yaparak polislik faaliyeti gösteriyoruz. Rusya'nın, İran'ın, Irak'ın, Türkiye'nin, Suriye'nin yapması gerekenleri biz yapıyoruz. Bunu onlar yapmalı. Biz niye bunu 7 bin mil uzaktan yapalım ki?"

ERDOĞAN: TRUMP ÜZERİNDEKİ BASKIYI HAFİFLETMEYE ÇALIŞIYOR

Dün gece saatlerinde Sırbistan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump'ın açıklamaları için şunları söyledi:

"Sayın Trump güvenli bölge konusunda doğru bir karar verdi. Pazar akşamı yaptığımız telefon görüşmesinde kendisiyle karara bağladık. Fakat ABD askeri ve güvenlik bürokrasisi Başkanlarının talimatlarını yerine getirmiyor. Siyasiler ve medya Trump üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. O da bu baskıları hafifletmek için mecburen tweet üzerinden bazı mesajlarını veriyor. Biz yapıcı yaklaşım içinde olmaya ve adımlarımızı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz. Beklemeden, bekletmeden devam edeceğiz."

HÜSEYİN GÜNAY: TRUMP TÜRKİYE'Yİ SAVUNUYOR

Trump'ın açıklamalarını canlı yayında değerlendiren NTV Washington Temsilcisi Hüseyin Günay ilginç bir yorumda bulundu. Günay, ABD Başkanı'nın Kongre'ye karşı Türkiye'yi savunduğunu söyledi. İşte Günay'ın değerlendirmeleri:

"Trump çok önemli açıklamalarda bulundu. Tarihe geçecek bir itiraf yaptı ve "Obama, PKK ile hiçbir zaman anlaşma yapmamalıydı" dedi. Burada Obama yönetiminin bir terör örgütüyle yakınlığından söz etti. Hem de aynı zamanda YPG-PKK arasındaki doğal ortaklığa işaret etmiş oldu. Daha sonra konuyu IŞİD'e getiren Trump, "Hiçbir ülke IŞİD'li tutsakları almak istemedi. Ne Avrupa Birliği almaya yanaştı. Biz zaten almak istemiyoruz. Bugünden itibaren onların sorumluluğu Türkiye'dedir" dedi, ve sorumluluğu Türkiye'nin kucağına bıramış oldu, bu yönde bir beklentisi var. Ardından Türkiye'nin göçmenlere yöenlik yaklaşımının ne kadar yumuşak ve iyi olduğunu söyledi. "Türkiye'de çok sayıda göçmen var, eğer Türkiye onları almamış olsaydı onlar Avrupa'nın, dünyanın her yanına yayılırlardı, bu hiçbir zaman unutulmamalı" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, operasyonu gerekçelendirirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın örneğini verdi. "Erdoğan Suriye'ye giriyor, çünkü kendi ülkesindeki göçmenleri oraya göndermek istiyor. Suriyeli göçmenlerin evlerine dönmesini sağlamak istiyor" dedi. 

Bunun ardından bir de tehdit cümlesi sarf etti. "Eğer Türkiye, mutabık kalınan durumun dışına çıkarsa Türk ekonomisi için çok kötü olur. Türk lirasını değersizleştiririm. Türk ekonomisine zarar verecek adımlar atarım" ifadelerini kullandı.

Bu ifadeler, "Washington'da daha çok Trump'a yönelik baskıyı hafifletmek için söyelnmiş cümleler" olarak da yorumlanıyor.

Öte yandan ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı bir yasa tasarısı hazırlandı ve içerisinde çeşitli yaptıırmlar yer alıyor. Aynı şekilde dün akşam saatlerinde 65 Temsilciler Meclisi üyesi Trump'a mektup gönderdi ve Suriye konusunda fikrini değiştirerek YPG'yi desteklemeye devam etmesi çağrısında bulundular.

Açıkçası şunu bir cümleyle söyleyebilirim: ABD Başkenti Washington'da Donald Trump, Kongre'ye karşı Türkiye'yi savunmaya devam ediyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara