Dolar

32,3566

Euro

34,9482

Altın

2.325,18

Bist

9.079,97

Trump-Kim zirvesinde Kore Savaşı'nın bittiği resmen ilan edilebilir

Kuzey Kore'nin barış görüşmeleri başlamadan önce gündeme getirdiği 'Kore Savaşı'nın bittiği resmen ilan edilsin' talebi Trump ve Kim'in bir araya geleceği Hanoi zirvesinde karşılık bulabilir. İddialara göre bu zirvede savaşın bittiğinin resmen ilan edilebilir.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-25 23:56:28

Trump-Kim zirvesinde Kore Savaşı'nın bittiği resmen ilan edilebilir

Vietnam'ın başkenti Haoni'de düzenlenecek ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki zirvede, 1950-1953 yılları arasında gerçekleşen ve halen ateşkes durumunda bulunan Kore savaşının resmen sona erdiğinin ilan edilebileceği belirtildi.

"KORE SAVAŞI RESMEN BİTTİ" DENİLEBİLİR

Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap'ın Güney Kore başkanlık ofisinden aktardığı habere göre, bu hafta Vietnam'ın başkenti Hanoi'de düzenlenecek zirve sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'un, Kore savaşının resmen bittiğini ilan edebilecekleri belirtildi.

Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Kim Eui-kyeom, düzenlediği basın toplantısı sırasında kendisine yöneltilen, zirvenin gündeminde Kore savaşının sona erdiğine dair beyannamenin olup olmadığına ilişkin bir soruya “Olasılık mevcut” şeklinde cevap verdi.

TRUMP ve KKIM ZİRVESİ

Trump ve Kim önümüzdeki Çarşamba ve Perşembe günü Hanoi'de bir araya gelecek. 8 ay önce Singapur'da gerçekleşen ilk zirve sonrası iki lider arasında gerçekleşecek toplantıda, Kore Yarımadası'nın bütünüyle nükleer silahtan arındırılması planlanıyor.

Öte yandan ABD Başkanı Trump, dün Beyaz Saray'da eyalet valileri ile gerçekleştirdiği toplantıda, Kuzey Kore'nin silahları durdurmaya devam ettiğini ve bu durumdan oldukça mutlu olduğunu ifade etti.

Trump açıklamasında, Kim ile anlaştıklarını ve Kuzey Kore lideri ile çok iyi ilişkiler kurduğunu söyledi.

KORE SAVAŞI ve ATEŞKES DURUMU

Kore Savaşı sonunda 27 Temmuz 1953 günü sabah saatlerinde Panmunjom'da cephede imzaşalan ateşkes sonrası aynı gün saat 22.00'den itibaren ateş kesildi. Ateşkes antlaşmasının askeri maddeleri gereğince iki taraf Kore'ye askeri takviye göndermeyecek, hava harekâtı yapmayacak, silah ve malzemece kuvvetlenmeyecek ve halen işgal ettikleri mevzileri terk ederek ikişer kilometre geri çekilecekti. Silahsızlandırılacak tarafsız arazi üzerindeki silah, mühimmat ve teçhizatın geri alınması için tespit edilen süre 14 Eylül 1953 tarihinde dolmuş ve bölge tamamen boşaltılmıştı.

Ateşkes halinin barış haline çevrilmesi için Kore'ye asker gönderen milletler ile Çin ve müttefik güçler dokuz ay sonra 26 Nisan 1954 günü Cenevre'de toplanmışlarsa da anlaşmaya varılamamış ve sonuç alınamamıştı. Savaş düşman kardeşler arasında "ateşkes" haliyle dondurulmuşsa da 2018 yılı barış için adılan en önemli adımların hayata geçtiği bir yıl oldu.

GÜNEY VE KUZEY GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Nisan ayında, iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir araya geldikleri tarihi zirvenin ardından yeni bir evreye girildi. Şimdi ise Trump-Kim zirvesinde savaşın bittiğine ilişkin resmi bir açıklama gelirse barış sürecinde daha önemli bri evreye geçileceği düşünülüyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara