Dolar

32,5061

Euro

34,9547

Altın

2.430,78

Bist

9.804,08

'Trump, İslam ile mücadele edecek gibi görünüyor'

'Trump'ın vize kararı İslam dünyası ile Batı dünyası arasındaki zaten var olan sorunlu, gerilimli alanları daha fazla derinleştirir...'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-31 11:55:11

'Trump, İslam ile mücadele edecek gibi görünüyor'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

 Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Akgün ve SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Murat Yeşiltaş Turmp'ın çoğunluğu Müslüman 7 ülke ile ilgili aldığı vize yasağını AA'dan Ecenur Çolak ve Meltem Bulur'a değerlendirdi.

İşte Akgün'ün açıklamaları:

"CESARETLENDİRİR"

"Özellikle Amerika dışındaki Avrupa toplumlarında da bu davranışı taklit etmeyi cesaretlendirir. Bu uluslararası alanda yeni gerilimlere yol açar. İslam dünyası ile Batı dünyası arasında zaten var olan sorunlu, gerilimli alanları daha fazla derinleştirir. Siyasi bir tartışma olmaktan çıkarak çatışmacı bir alana çeker."

KANADA'DAKİ CAMİ SALDIRISINA ATIF

"Kanada'nın Quebec kentinde bir camiye düzenlenen ve 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı da bu siyasi atmosfer içinde okunmalı. Bu durum gelecek dönemde başka ülkelerde de Müslümanlara yönelik fiziki şiddet içerikli benzer eylemleri cesaretlendirebilir. Karardan geri dönülmeli. ABD'nin içindeki özgürlükçü kesimle ABD yargısının siyasetin bu gidişini frenleyecek girişimlerde bulunması gerekiyor."

İşte Yeşiltaş'ın açıklamaları:

"TRUMP, İSLAM İLE MÜCADELEYİ MERKEZE ALACAK"

"Trump'ın iktidara gelmesiyle ABD'nin ana damarının temelde böyle bir yaklaşıma yakın olduğunu gördük. Şimdi yeni bir uygulamayla bunu zirve noktasına taşıdı. Artık ABD vize uygulamalarında sosyal medya taraması yapacak. Yani vize almış olsa bile sosyal medyada Amerikan karşıtı bir şey paylaşmış insanların ABD'ye girişini engelleme gibi bir yetki ortaya çıkarıyor bu yasa. Dolayısıyla Obama döneminin terörle mücadelesine yönelik ciddi bir eleştirisi vardı Trump'ın. Etrafına seçtiği adamlar Obama'yı tehdidi doğru tanımlamamakla eleştiriyorlardı. Trump da yemin töreninde radikal İslamcı terörizmle mücadele diye tarif etti bunu. Bu bize şunu gösteriyor; artık Trump bundan sonra terörizmle mücadele etmekle birlikte etrafındaki aşırı söylemleri olan isimlerle birlikte İslamla da mücadeleyi merkeze alacak. Bireysel silahlanma serbest olduğu için ABD'deki Müslümanların hayatlarını ciddi şekilde tehdit eder hale dönüşebilir. Söylem olarak sahiplenilmesi, merkezi özünü temsil eden, yabancı düşmanı olan kesimleri de harekete geçirebilir."

NE OLMUŞTU?

Trump'ın 27 Ocak'ta Pentagon'u ziyaretinde imzaladığı "Yabancı Teröristlerin ABD'ye Girişinden Ülkeyi Korumak" başlıklı başkanlık kararnamesi, ikinci talimata kadar Suriye'den mülteci kabulünü durduruyor.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığının yürüttüğü "Mülteci Kabul Programı" ise 120 gün süreyle askıya alındı. Belirtilen süre tamamlandıktan sonra sadece İç Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal İstihbarat Direktörünün ortak onay verdiği ülkelerden mülteci kabul edilmeye başlanacak. ABD'nin 2017 mali yılında kabul edeceği mülteci sayısı da 110 binden 50 bine düşürüldü.

Aynı kararname kapsamında, "terörle ilintili olduğu düşünülen" ülkelerden gelenlerin 90 gün boyunca ABD'ye kabul edilmeyeceği, bu süre içinde ilave tedbirlerin alınacağı bildirildi. Metinde doğrudan ülke adı zikredilmese de bu ülkelerin Irak, Libya, Suriye, İran, Sudan, Somali ve Yemen olduğu belirtiliyor.

New York, Washington D.C, California, Pennsylvania, Massachusetts, Hawaii, Virginia, Oregon, Connecticut, Vermont, Illinois, New Mexico, Iowa, Maine, Maryland ve Washington başsavcıları, yayınladıkları ortak bildiriyle Başkan Trump'ın bazı İslam ülkelerinin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan, "anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı" kararnamesini kınadı.

"130 milyondan fazla Amerikalı ve eyaletlerimizdeki yabancıların başsavcıları olarak, Başkan Trump'ın anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı kararnamesini kınıyoruz." ifadesinin yer aldığı ortak bildiride, dini özgürlüğün, ABD'nin temel bir ilkesi olduğu, her zaman da öyle olacağı ve hiçbir başkanın bu gerçeği değiştiremeyeceği kaydedildi.

Haber Ara