Dolar

32,3694

Euro

34,9494

Altın

2.325,68

Bist

9.089,47

Trump: İran ile savaş düşünülenden daha yakın

ABD Başkanı Donald Trump, İran'la savaşın düşünülenden daha yakın olduğunu söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-05 16:11:42

Trump: İran ile savaş düşünülenden daha yakın

ABD Başkanı Donald Trump, ABD yaptırımlarının İran ekonomisini felç ettiğini söyleyerek, Tahran'ın politikalarını "önemli ölçüde" değiştirmesi gerektiğini ileri sürdü.

Trump, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı üçüncü 'ulusa sesleniş' konuşmasında, İran'ı hedef alan açıklamalarda bulundu.

Alman haber ajansı DPA'nın haberine göre, İran'da son dönemde yapılan protesto gösterilerine dikkat çeken Trump, "İran rejimi nükleer silah arayışından vazgeçmeli, terör yaymayı bırakmalı ve kendi halkının yararına çalışmaya başlamalı. Güçlü yaptırımlarımız sayesinde, İran ekonomisi kötüye gidiyor. Bunun kısa sürede iyileşmesini sağlayabiliriz, ama yardım istemek için ya çok gururlular ya da çok aptallar. Biz buradayız. Hangi yolu seçeceklerini bir görelim. Bu tamamen onlara İran yönetimine kalmış" şeklinde konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZA SALDIRIRSAN HAYATINI KAYBEDERSİN"

Trump, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesi talimatını verdiğini belirtti. ABD Başkanı Trump, “Dünyanın en büyük teröristi” olarak nitelendirdiği Süleymani için, “Sayısız erkek, kadın ve çocuğun ölümünü hazırladı. Aralık ayında Irak'taki Birleşik Devletler Kuvvetlerine yönelik saldırıyı yönetti ve aktif olarak yeni saldırılar planlıyordu. Bu yüzden geçen ay benim verdiğim bir emirle, ABD Ordusu Süleymani'yi öldürerek terör saltanatını sonsuza dek sona erdiren kusursuz bir başarı gerçekleştirdi. Teröristlere mesajımız çok açık; Amerikan adaletinden asla kaçamayacaksın. Vatandaşlarımıza saldırırsan hayatını kaybedersin” ifadelerini kullandı.

'SAVAŞ' ÇIKIŞI

The Wall Street Journal gazetesinin aktardığına göre Trump, geleneksel ‘Birliğin Durumu' konuşmasından önce Beyaz Ev'de basın mensuplarıyla birlikte yemek yedi.

Basın mensuplarından biri, iki saatlik öğle yemeği sırasında, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta ABD tarafından öldürülmesinin ardından ‘ABD'nin İran ile savaşa ne kadar yakın' olduğuna ilişkin bir soru sordu.

Trump ise bu soruya, detay vermeden İran ile savaşın ‘düşünülenden daha yakın' olduğunu söyleyerek cevap verdi.

Haber Ara