Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

Trump'ın Senato'daki azil yargılama oturumları başladı

ABD'de 6 Ocak'taki Kongre baskınında halkı 'isyana teşvik' etmekle suçlanan eski Başkan Donald Trump'ın Senato'daki azil yargılama oturumları başladı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-09 22:22:18

Trump'ın Senato'daki azil yargılama oturumları başladı

Trump'ı mahkum etmek için, 100 üyeli mecliste üçte iki oy gerekiyor, yani en az 17 Cumhuriyetçinin Senato'nun 48 Demokrat ve iki bağımsız üyesine katılması gerekecek.

Kongre Binası saldırısında, 1 polis memuru dahil beş kişi ölmüştü.

Bir Demokrat olan Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Trump aleyhindeki suçlamayı şöyle nitelendirdi: "Amerika tarihinde bir ABD başkanına karşı getirilen en ağır suçlamalar."

Cumhuriyetçi olan Trump, Demokratların önderliğindeki Meclis tarafından 13 Ocak'ta yaşanan yaşanan Kongre baskınını kışkırtmakla suçlanırken, üst üste iki kez suçlanan tek başkan oldu.

Trump'ın avukatları nasıl bir savunma ortaya koyacak?

Eski Başkan Trump'ın avukatları David Schoen ve Bruce Castor, Trump'ın 6 Ocak'ta yaşananların sorumlusu olmadığını ortaya koyacaklarını söylüyor.

VAO'nın aktardığına göre avukatlar, Pazartesi günü sundukları dosyada, Trump karşıtı Demokratlar'ın davasının "siyasi tiyatro oyunu" olduğunu, Trump'ın başkanlık seçiminin sonucuna karşı çıkarken anayasa güvencesi altındaki ifade özgürlüğünü kullandığını ve destekçilerini açık olarak barışçı protesto gösterilerinde bulunmaya teşvik ettiğini söyledi.

Avukatlar ayrıca dosyada şu ifadelere yer verdi: "Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Partili liderler, bencil bir girişimde bulunarak, siyasi yelpazenin tamamına yayılan Amerikalılar'ın birkaç yüz kişinin 6 Ocak'ta Kongre'ye verdikleri zararı görmesiyle ortaya çıkan dehşet ve kafa karışıklığı dolu hislerini sömürmeye çalışıyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve müttefikleri, ülkeyi iyileştirmek için harekete geçmek ya da en azından Kongre'ye baskın düzenleyenleri yargılamaya odaklanmak yerine ortaya çıkan karmaşadan kendilerine siyasi kazanç çıkarmaya çalıştılar."

Trump'ı yargılayacak Demokratlar ise buna yanıt olarak "Hukukun üstünlüğünün egemen olduğu bir ülkede yaşıyoruz, kendi seçim yenilgilerini kabul edemeyen başkanların kışkırttığı çete şiddetinin egemen olduğu bir yerde değil" ifadelerini kullandı.

Demokrat Partili azil yöneticileri, "Başkan Trump'ın tutumuna ilişkin çok fazla kanıt mevcut. Davranışlarını savunmasının ya da bahane bulmasının yolu yok. Sorumluluktan kaçma çabalarının hiçbir faydası yok. Azil gerekçesi uyarınca Başkan Trump görev yeminini ihlal etmiş ve Amerikan halkına ihanet etmiştir" görüşünü savundu.

Haber Ara