Dolar

32,3566

Euro

34,9482

Altın

2.325,18

Bist

9.079,97

Trump'ın seçilmesine dünyadan ilk tepkiler

Donald Trump'ın ABD'nin yeni Başkanı olmasının ardından dünyanın farklı ülkelerden ilk tepkiler gelmeye başladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-09 14:14:07

Trump'ın seçilmesine dünyadan ilk tepkiler

Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump ABD'nin 45'inci Başkanı oldu.

Sandıktan çıkan bu sonuca dünya genelinde siyasilerinden ilk tepkiler ise şöyle:

ALMANYA: NE YAPACAĞI HAKKINDA HİÇBİR FİKRİMİZ YOK

Merkel'in partisinden bir yetkili ülke basınına verdiği demeçte ise "ABD Başkanının ne yapacağı hakkın hiçbir fikrimiz yok" 

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, sonucun bu sonucun ABD – Fransa ilişkilerini zayıflatmaması gerektiğinin altını çizdi. 

LE PEN, TRUMP'I KUTLADI

Fransa'nın aşırı sağ partisi NFP'nin lideri Le Pen ise Trump'ı kazandığı zaferden dolayı kutladı. 

PUTIN'DEN MESAJ 

Trump'ın zaferinin ardından Cumhuriyetçi Parti'nin adayına bir mesaj da Putin'den geldi. Putin, Trump'a gönderdiği mesajında iki ülkenin işbirliği yapmasını umut ettiğinin altını çizdi.

NATO'DAN TRUMP'A TEBRİK 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "ABD'nin 45. Başkanı olan Donald Trump'ı tebrik ediyorum ve kendisiyle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi. Stoltenberg Trump'la tanışmayı istediğini ve 2017'de Brüksel'de yapılacak olan NATO zirvesinde kendisini karşılayacağını belirtti. NATO Genel Sekreteri ayrıca güçlü bir ABD liderliğinin her zamanki gibi önemli olduğunu, güçlü bir NATO'nun ABD için yararlı olduğunu belirtti. 

İRAN: NÜKLEER ANLAŞMAYA SADIK KALMALI

İran Dışişleri'nden yapılan açıklamayla ABD'yle yapılan nükleer anlaşmanın önemine atıfta bulunularak, "Trump nükleer anlaşmayı uluslarası bir sözleşme olarak görüp ona sadık kalmalıdır" denildi. 

İNGİLTERE'DEN KUTLAMA

Brexit sonrası İngiltere'nin Başbakan koltuğununa oturan Theresa May, seçim sonuçlarının ardından Trump'ı tebrik ettiğini açıkladı. May, İngiltere ve ABD'nin ticaret, güvenlik ve savunma alanlarında sıkı bir ilişki kurmaya devam edeceğini belirtti. May İngiltere ve ABD arasında devamlı ve özel bir ilişkinin bulunduğunu söyledi. 

"DAHA YAPICI BİR DİYALOG KURULMASINI UMUT EDİYORUZ"

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından Washington ve Moskova arasında daha yapıcı bir diyalog kurulmasını umut ettiğini söyledi. 

Volodin, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mevcut Rusya-ABD ilişkileri dostane olarak nitelendirilemez. Yeni ABD Başkanı ile daha yapıcı bir diyaloğun mümkün olacağına inanmak istiyorum. Rusya Parlamentosu bu yönde atılacak tüm adımları destekleyecektir" dedi.

Rusya'nın ABD halkının seçimine saygı duyduğunun altını çizen Volodin, "Bizim için önemli olan ilişkilerimizin karşılıklı saygı ve eşit ortaklık temelinde gelişmesi ve iş birliğinin karşılıklı yarar sağlaması. Ancak bu durumda ilişkilerimizi iki ülke halkının çıkarlarına cevap veren yeni bir seviyeye çıkartabiliriz" ifadelerini kullandı.

GÜNEY KORE'DEN İLK TEPKİ

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se ülke basınına yaptığı açıklamada Kuzy Kore'nin füze denemelerine atıfta bulunarak Trump'ın Başkanlığında ABD'nin bölgedeki politikasının devam etmesini beklediklerinin altını çizdi. 

"AVRUPA'NIN GÜCÜNÜ YENİDEN KEŞFEDECEĞİZ"

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, seçim sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında "Birlikte çalışarak Avrupa'nın gücünü yeniden keşfedeceğiz" ifadesine yer verdi. 

İSKOÇYA: ABD VE DÜNYA ENDİŞENİN NE OLDUĞUNU ANLAYACAK

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon Trump'ın seçimden zaferle çıkmasının ardından yaptığı açıklamasında, "Trump'ın zaferinden sonra Amerika'da ve dünyada birçok insan gerçek kaygının ne olduğunu daha iyi anlayacak" dedi.

SİSİ'DEN TEBRİK

Mısır'da darbe ile yönetime geçen Abdulfettah El Sisi, Donald Trump'ın ABD'nin 45'inci başkan olarak seçilmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Trump'ı tebrik ederek 'Mısır-ABD bağlarına yeni bir ruh aşılayacak işbirliği sağlayacak olan Donald Trump'ın başkanlık dönemini sabırsızlıkla bekliyoruz' dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara