Dolar

32,5461

Euro

34,8837

Altın

2.436,27

Bist

9.735,29

Trump'ın 'ÖSO' bilmecesi

'Trump ÖSO yerine Rusya ve Rejimi desteklemeyi seçebilir...'

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-05 16:50:30

Trump'ın 'ÖSO' bilmecesi

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve BİLGESAM Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Nurşin A. Güney AA için kaleme aldığı "Trump'ın Ortadoğu'yla sınavı: Kaos mu yeni bir düzen mi?" başlıklı analiz haberde ABD'nin yeni başkanı Trump'ın "ÖSO" ile ilgili bir "bilmecesi" olduğunu aktardı.

Buna göre Trump, ÖSO için "Onları bilmiyorum" açıklamaları yaptı. Bu da Suriye konusunda Rusya ve Rejime yakın bir politika izleyeceği düşüncesini kuvvetlendiriyor.

İşte Güney'in makalesinden o kısım:

Trump'ın DEAŞ terörizmini önceleyen politikasının Türkiye için sorun yaratan kısmı...

Trump yaptığı pek çok konuşmada, Suriye'de DEAŞ'la mücadelede varlık gösteren ve özellikle Fırat Kalkanı altında etkinliği daha da artan ÖSO unsurlarının kim olduğunu bilmediğini söyleyip durdu. Bu bakış açısı 'Suriye'de rejimin karşısında olan herkes teröristtir' diyen Rus bakış açısıyla örtüşüyor.

Dolayısıyla Trump'ın ekibi askeri olarak zayıf ve parçalı olarak algıladıkları ÖSO yerine Rusya ve Rejimi desteklemeyi seçebilir ki, bu Halep'in Rejime verilmesi demektir. Bu doğrultuda yapılacak bir tercih iki açıdan Türkiye'nin aleyhine bir tercih olacaktır. Öncelikle Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonunda da önem arz eden ÖSO'nun sıkışması anlamına gelecek, maddi ve manevi açıdan sıkışan ÖSO'yu kontrol altında tutmak Türkiye açısından imkansız değil ama daha zor olacaktır.

Haber Ara