Dolar

32,5788

Euro

34,8961

Altın

2.434,73

Bist

9.645,02

Trump'ın generaller kabinesi

ABD’nin müstakbel Başkanı Donald Trump’ın kabinesinde en az 5 koltuğu emekli generallere ayırması, ordu ve Washington çevrelerinde endişeye yol açıyor

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-28 10:44:34

Trump'ın generaller kabinesi

Vatan'ın haberine göre; ABD'de 20 Ocak'ta yemin ederek göreve başlamaya hazırlanan seçilmiş Başkan Donald Trump, kabinesi için seçtiği isimlerle de adından söz ettirmeyi sürdürüyor. Trump'ın kabinesinde yer vermek için görüştüğü isimler arasında çok sayıda emekli generalin bulunması dikkati çekiyor.

Trump ilk olarak, seçim kampanyası sırasında kendisine ulusal güvenlik konusunda danışmanlık yapan emekli Korgeneral Michael Flynn'i Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'na aday göstermişti. Trump daha sonra sırasıyla James Mattis ve John Kelly ile bir araya gelmişti. Seçilmiş başkana yakın kaynaklar, Mattis'in Savunma Bakanlığı, Kelly'nin ise İç Güvenlik Bakanlığı görevleri için düşünüldüğünü belirtmişti.

kbn
 

Trump'ın Dışişleri Bakanlığı için düşündüğü isimler arasında, Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) eski direktörlerinden emekli General David H. Petraeus da bulunuyor. Milyarder işadamının Ulaştırma Bakanlığı'na düşündüğü ismin de, daha önce Ulusal Ulaştırma Güvenlik Kurumu'nun başkanlığını yürüten emekli Hava Tümgeneral Mark Rosenker. Bu isimlerin dışında Trump'ın koltuk tekliflerini reddeden bazı eski askerlerin de bulunduğu vurgulanıyor.

Trump'ın bahsi geçen askerleri kabinesinde görevlendirmek için yasalarda da değişiklik yapması gerekecek. Örneğin şu anki yasaya göre Savunma Bakanlığı'na aday gösterilen kişi eski bir askerse, ordudan en az 7 yıl önce emekliye ayrılmış olması gerekiyor. 2013'te emekli olan Mattis bu tanıma uymuyor.

ORTAK ÖZELLİKLERİ OBAMA KARŞITLIĞI 

Trump'ın yeni dönemde önemli görevlere getirmek istediği askerlerin tamamı, Barack Obama iktidarında orduda görev almış isimler. Ancak bu emekli askerlerin Trump için daha da önem taşıyan bir başka ortak yönü daha var: Hepsi de Obama'nın savunma ve güvenlik politikalarını eleştiren isimler.

Haber Ara