Dolar

32,3656

Euro

34,9586

Altın

2.324,71

Bist

9.079,97

Trump'ın bakan adayı: Putin için savaş suçlusu demeyeceğim

Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Tillerson, 'Vladimir Putin, Suriye'de savaş suçu işledi mi?' sorusunu cevapladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-12 11:22:09

Trump'ın bakan adayı: Putin için savaş suçlusu demeyeceğim

ABD Başkanlığı görevini 20 Ocak'ta devralacak Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde senatörlerin dış politikaya ilişkin sorularını yanıtladı.

"RUSYA, ABD İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYOR"

ABD-Rusya ilişkileri konusunda görüşlerini paylaşan Tillerson, "Rusya ile ilişkilerimizde çok dikkatli olmalıyız. Rusya, ABD'nin çıkarları için tehlike arz ediyor; sebebini anlamak zor değil çünkü kendi çıkarlarını kolluyorlar. İki ülke açık ve dürüst bir şekilde konuşmalı."

UKRAYNA ve SURİYE 

"Rusya, Ukrayna'yı işgal etti ve Suriye'de rejim güçlerini destekleyerek savaş kurallarını ihlal etti. NATO müttefiklerimiz Rusya konusunda tedirgin olmakta haklı
" diye konuştu.

RUSYA ve SAVAŞ SUÇU SORUSU

Florida Senatörü Marco Rubio'nun, "Vladimir Putin, Suriye'de savaş suçu işledi mi?" sorusu üzerine çekimser davranan Tillerson, Rusya'nın Halep'i bombalamasının uluslararası normlara uymadığını ancak savaş suçu olarak tanımlanacak kadar bilgi bulunmadığını savundu. Tillerson, "Bu konuda bir sonuca varmadan önce çok daha fazla bilgiye ulaşmamız gerekiyor. Putin için savaş suçlusu demeyeceğim" dedi.

HASTANE BOMBALAMAK

"Rusya'nın Halep'te hastaneleri bombalamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Tillerson, "Bu kabul edilebilecek bir tutum değil" yanıtını verdi.

MÜSLÜMANLARA BAKIŞI

Tillerson, sadece Ortadoğu'da değil, dünyanın birçok yerinde farklı Müslümanlarla bir araya geldiğini belirtti. Dışişleri Bakanı adayı, "Bu harika dini tanıma imkanım oldu. Bu sebepten dolayı bir ayrım yapmamız gerekiyor. Aşırıcı bir İslam algısını reddeden Müslümanları desteklememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Fikirler anlamındaki savaşı kazanmaları gerektiğine işaret eden Tillerson, "Bu bağlamda bizim en büyük müttefikimiz bu dinin içerisindeki ılımlı Müslümanların sesi olacaktır" görüşünü dile getirdi.

Trump'ın seçim kampanyasında sıkça bahsettiği "Müslümanların ABD'ye girişine sınırlama getirecekleri" sözüne atıfta bulunularak, "Bu fikri destekliyor musunuz?" sorusu üzerine Tillerson, "Hayır. Herhangi bir grubun üstü kapalı bir şekilde tamamen reddedilmesine karşıyım fakat açık bir şekilde ortadaki güvenlik kontrolleri noktasında önümüzde ciddi bir sıkıntı var" değerlendirmesini yaptı.

"SAVAŞI MUHAREBE MEYDANI DIŞINDA KAZNAMAK"

Savaşın sadece muharebe meydanında kazanılmayacağını vurgulayan Tillerson, şimdi savaşı muharebe meydanı dışında kazanma zamanı olduğunu kaydetti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara