Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Trump’ı üzecek açıklama!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın seçimlerde 'hile yapıldığı' iddialarının temelsiz olduğunu vurgulayan seçim güvenliğinden sorumlu federal yetkililer, son seçimlerin 'Amerikan tarihindeki en güvenli seçim' olduğunu açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-13 13:59:59

Trump’ı üzecek açıklama!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın seçimlerde "hile yapıldığı" iddialarının temelsiz olduğunu vurgulayan seçim güvenliğinden sorumlu federal yetkililer, son seçimlerin "Amerikan tarihindeki en güvenli seçim" olduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı siber güvenlik birimi (DHS), Joe Biden'in kazandığı seçimlerle ilgili şüphe uyandıracak hile ve buna ilişkin hiçbir kanıtın bulunmadığını belirtti.

Euronews'in haberine göre; ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), Trump'ın iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "3 Kasım 2020 seçimleri Amerikan tarihinin en güvenli seçimleriydi. Şu anda ülke genelinde seçim yetkilileri, sonucu kesinleştirmeden önce tüm seçim sürecini gözden geçiriyor ve iki kez kontrol ediyor. Oylama sisteminde oy pusulalarının silindiğine, kaybedildiğine, değiştirildiğine veya herhangi bir şekilde hacklendiğine dair hiçbir kanıt yok." ifadelerini kullandı.

Başkan Donald Trump, Twitter'da yaptığı açıklamada, Dominion adlı bir seçim sistemi kullanılarak ülke çapında 2,7 milyon oyun "sildiğini" ve kendisine gelen yüz binlerce oyun rakibi Joe Biden'e yazıldığına dair temelsiz iddiada bulunmuştu.

ABD basınında çıkan haberlere göre, Trump CISA'nın yöneticisi Christopher Krebs'i görevden almayı düşünüyor.

Cumhuriyetçilerin çoğunluğu Trump'ın arkasında

Washington'da ise çok az sayıda Cumhuriyetçi temsilci ve senatör Biden'in zaferini kabul etti.

Cumhuriyetçilerin çoğunluğu, Trump'a karşı fikir beyan etmemek için bu konuda sessiz kalmayı tercih etti, hatta bazıları hile iddialarının gerçek olduğunu savunuyor.

Senato'da Demokratların lideri Chuck Schumer, "Kongredeki Cumhuriyetçiler, sırf Donald Trump'tan korktukları için seçimle ilgili kasıtlı olarak şüphe uyandırıyorlar. Zor bir başkanlık seçimi yaşadık, ancak ortak düşmanımız olan Covid-19 ile savaşabilmek için ülkeyi bir araya getirmek yerine, Kongredeki Cumhuriyetçiler komplo teorileri propagandası yapıyor, gerçeği reddediyor ve demokrasimizi zehirliyor" ifadelerini kullandı.

Obama: Trump'ın tutumu, demokrasiyi gözden düşüren tehlikeli bir yol

CBS televizyonuna konuşan eski ABD Başkanı Barack Obama ise, Trump yönetiminin yenilgiyi kabul etmeyi reddetmesinin, Amerikan siyasetinin geleneklerinden bir kopuş, "demokrasiyi gözden düşüren tehlikeli bir yol" oluşturduğunu söyledi.

Obama'nın eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, yapılan son başkanlık seçimlerinde 290 delege sayısında ulaşarak başkanlığı kazandı. Donald Trump ise seçim sonuçlarını kabul etmiyor.

Haber Ara