Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Trump, Gülen okullarının fonunu kesip kesemeyeceğini araştırdı

Early in his presidency, Trump’s White House explored whether the U.S. could cut off taxpayer funding for a network of charter schools affiliated with Fethullah Gülen

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-30 13:18:05

Trump, Gülen okullarının fonunu kesip kesemeyeceğini araştırdı

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Bu haftanın başında (28 Ekim) Bloomberg'de Jennifer Jacobs, Saleha Mohsin ve Nick Wadhams imzasıyla yayınlanan bir haberde ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlığının ilk zamanlarında Fetullah Gülen'e bağlı bir charter (sözleşmeli) okul ağı için vergi mükelleflerinin finansmanını kesip kesemeyeceğini araştırdığını iddia etti.

Buna göre 2017 yılının başlarında, Ulusal Güvenlik Konseyi ve İç Politika Konseyi yetkilileri, Eğitim Departmanı yetkililerine, Gülen'e bağlı charter okullarının federal bir hibe programı yoluyla aldığı parayı engellemenin mümkün olup olmadığını sordu.

Olayla ilgili Eğitim Departmanı bazı gerekçeler öne sürerek bu durumu reddetti. Bu gerekçeler şu şekilde:

- Beyaz Saray'ın İslam dini ile irtibatlı okullara ilişkin fon kesme kararının Hristiyan okullar için aynı kararı almayacağı için "ikiyüzlülük ve ayrımcılık" olarak algılanabileceği

- Okullara yönelik hibelerin birçok devletten toplanan bir kaynaktan yapılması olduğu, bu sebeple para ile ilgili bri uygunsuzluk olmadığı sürece fon kesme kararının alınamayacağı, aksinin İlk ve Orta Öğretim Yasasını ihlal etmek anlamına geleceği

5_72
Fetullah Gülen

ERDOĞAN İLE İLK KEZ GÖRÜŞMEDEN ÖNCE GÜNDEME GELDİ

Trump'ın Erdoğan ile ilk kez görüşmesi öncesine denk geldiği belirtilen bu araştırmanın yanı sıra haberde ABD Başkanı'nın ülkesinin Ortadoğu politikasını "karmaşık hale getirdiği" belirtilerek, ABD'yi giderek "Rusya ile aynı hizaya soktuğu" kaydedildi. Barış Pınarı Harekatı'nın hatırlatıldığı haberde, harekat düşünüldüğünde Trump'ın bu tutumunun "anlaşılabilir olduğu" ifade edildi.

ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ ÖNCESİNDE ARAŞTIRILDI

Gülen'in okullarına yönelik araştırma, konuya ilgi duyan insanlardan biri olan eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani'ye göre, Erdoğan'ın Mayıs 2017'deki ABD ziyaretinden birkaç hafta önce ortaya çıktı.

Haberde Gülen bağlantılı okulların Beyaz Saray'ın gündemine nasıl geldiğinin bilinmediği kaydedildi.

EMRİ DİREKT TRUMP'IN VERDİĞİ BİLGİSİ NET DEĞİL

Konuya ilişkin bilgi sahibi iki kişiye göre okullar için fonların nasıl kesileceğinin araştırılmasına ilişkin talep, "başkanlıktan" geldi. Fakat Trump'ın kendisinin bu talebi direkt iletip iletmediği bilinmiyor.

"ERDOĞAN'IN TRUMP ÜZERİNDE ETKİSİ VAR"

Haberde, ortay açıkan bu bilgilerin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD başkanlığı üzerinde etki sahibi olduğunu gösterdiği kaydedildi. Bunun hemen akabinde Barış Pınarı Harekatı kapsamında Trump'ın Suriye'den ABD askerlerini çekmesi hatırlatıldı ve "Bu konuda Trump'ı Erdoğan ikna etti" denildi.

OKULLAR HALEN FON ALIYOR

Haberde okulların fon almayı sürdürdüğü, Eğitim Departmanı Sözcüsü Sekreter Betty DeVos'un konuyla ilgili röportaj talebini reddettiği belirtildi.

Beyaz Saray sözcüleri ve Washington'daki Türk Büyükelçiliği de konuyla ilgili yorum talebini reddetti.

-1x-1
Rudy Giuliani

GIULIANI'NIN ROLÜ

Öte yandan yakın zamanda çıkan bir habere göre eski New York Belediye Başkanı olan ve son zamanlarda Ukrayna krizi nedeniyle sık sık gündeme gelen, "Trump'ın kişisel avukatı" Rudy Giuliani, ABD Başkanı'nı Trump'ı iade etme konusuna ikna etmeye çalışmıştı.

Giuliani, okullar için para kesilip kesilmeyeceği konusu gündemdeyken, Trump destekçisiydi fakat henüz avukatı olma rolünü üstlenmemişti. Habere göre o sıralarda İran ve Türk vatandaşı olan Reza Zarrab için çalışıyordu.

Adı açıklanmayan ve konuyla ilgili bilgisi olan bir ismin iddiasına göre, Giuliani, Gülen bağlantılı okulların finansmanı ile ilgili bir telefon görüşmesine katıldı. Kişi, Giuliani'nin görüşme sırasında kimi temsil ettiğini bilmiyordu ve ne dediğini hatırlayamıyordu.

4_120
Joe Biden ve oğlu Hunter Biden

UKRAYNA İDDİASI

Giuliani'ni, son zamanlarda Ukrayna vakası nedeniyle sık sık basında yer almıştı. Trump'ın, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'den 2020'deki başkanlık seçiminde karşısına çıkabilecek rakiplerden Joe Biden'ın ve oğlu Hunter Biden'ın Ukrayna'daki faaliyetlerini soruşturmasını istediğinin ortaya çıkması üzerine, ABD Başkanı'nın Avukatı Rudy Giuliani ile bağlantılı iki isim gözaltına laınmıştı. Wall Street Journal'ın iddiasına göre bu isimler Trump'ın seçim kampanyalarına bağış toplama komitelerinde yer alan işadamları Lev Parnas ve Igor Fruman'dı ve "Rudy Giuliani, ülkeden kaçmaya çalışmalarından birkaç saat önce iki adamla öğle yemeği yedi".

Bu kapsamda ABD Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Parti'nin çoğunlukta olduğu İstihbarat Komitesi, Rudy Giuliani'den konuyla ilgili belgeler istedi.

2019-10-30_13h20_25
Reza Zarrab

REZA ZARRAB İDDİASI

Yine Ekim ayında Bloomberg'e konuşan ve adı açıklanmayan kaynaklar, Trump'ın 2017'de, dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a Reza Zarrab'ın serbest bırakılması için baskı yaptığını iddia etti. Bu girişim, Rudy Giuliani'nin Trump'a yakınlığı sebebiyle yaşandığı düşünülüyor. Dava döneminde Giuliani'nin Trump'ı destekleyen bir isim olması dikkat çekmiş ve tartışılmıştı. Bloomberg'in Oval Ofis kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Tillerson, "Bunun yürütülen bir soruşturmaya müdahale olacağını" söyleyerek Trump'ın bu teklifini reddetmişti.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

55_14

Haber Ara