Dolar

32,5262

Euro

34,8800

Altın

2.485,23

Bist

9.530,47

Trump dünyaya savaş açtı: ABD'den bazı ülkelere ’kara liste' tehdidi

Bloomberg ajansı, ABD yönetiminin 'döviz manipülatörü ülkeler' listesini genişletmeye hazırlandığını yazdı. Şu anki durumda 12 ülkenin bulunduğu listeye girmesi muhtemel yeni ülkeler Rusya, Vietnam, Tayland, Endonezya, İrlanda ve Malezya şeklinde sıralanıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-11 11:40:27

Trump dünyaya savaş açtı:  ABD'den bazı ülkelere ’kara liste' tehdidi

ABD Başkanı Trump, başkanlık koltuğuna oturduğun günden beri, ABD'nin çıkarlarına hizmet etmeyen ülkelere karşı adeta şavaş açtı. Birçok ülkeye ekonomik ve siyasi yaptırımlarla tehdit eden Trump yönetiminin hedefinde, şimdi de, ‘döviz manipülatörü' ülkeler var.

‘KARA LİSTEYE GİRMESİ MUHTEMEL ÜLKELER

Bloomberg ajansı, ABD yönetiminin 'döviz manipülatörü ülkeler' listesini genişletmeye hazırlandığını yazdı.
Şu anki durumda 12 ülkenin bulunduğu listeye girmesi muhtemel yeni ülkeler Rusya, Vietnam, Tayland, Endonezya, İrlanda ve Malezya şeklinde sıralanıyor.

Ajans, "döviz manipülatörleri" listesinin herhangi bir hukuki yaptırım doğurmadığına, ancak piyasa aktörlerinin davranışları ve yatırımları üzerinde etkide bulunduğuna dikkat çekiyor.

Döviz manipülatörü (currency manipulator) ifadesi, rekabette haksız bir avantaj elde etmek amacıyla döviz kurlarını manipüle eden ülkeleri tanımlamak için kullanılıyor. Kendi foreks piyasalarına müdahale eden ülkeler de döviz manipülatörü olarak anılıyor.

BİR ÜLKEYİ DÖVİZ MANİPÜLATÖRÜ İLAN ETMEK İÇİN 3 KRİTER

ABD Hazine Bakanlığı'nın yılda iki kez çıkan "Ana Ticari Parnetlerin Döviz Piyasası Politikaları" raporlarından birinde herhangi bir ülkenin manipülatör ilan edilmesi ise gümrük vergilerinin artırılması gibi cezai yaptırımlar için kapıyı aralıyor.

Bu noktada ABD Hazine Bakanlığı'nın bir ülkeyi manipülatör ilan etmeden önce izlediği gelişmeler öne çıkıyor. Hazine 3 kritere bakıyor:
1)ABD ile 20 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verilmesi
2)Cari fazlanın GSYH'nin yüzde 3'ünden fazla olması
3)Devam eden tek taraflı döviz alımları ve bu alımların 12 aylık dönemde GSYH'nin yüzde 2'sini aşması
ABD Hazinesi, bu koşulların ikisini sağlayan ülkeleri izleme listesine alıyor.

Haber Ara