Dolar

32,5839

Euro

34,7828

Altın

2.509,59

Bist

9.693,46

Trump, doları neden düşürüyor?

ABD’in önde gelen etkili ekonomi ajanslarından Bloomberg’deki analistler, Trump'ın doları bilerek düşürmesini, 'Başkan Trump bir taşla iki kuş vurmaya çalışıyor' değerlendirmesinde bulunuyorlar.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-05 09:18:53

Trump, doları neden düşürüyor?

Sonunda, yerli jingoistlerin (aşırı milliyetçilerin) rüyası gerçek olmaya başlıyor: Dolar gittikçe zayıflıyor ve sadece beş yıl içinde sadece euro değil, aynı zamanda Japon yeni de daha ucuz olabilir. 

ABD'in önde gelen etkili ekonomi ajanslarından Bloomberg'deki analistler, bu trend hakkında yazıyor. Bu, Amerikan ulusal para biriminin çökmesi ve ona göre Rus rublesinin güçlenmesi anlamına mı geliyor?

Dışarıdan garip görünebilir, ancak ABD Merkez Bankası'nın (FED) kendisi, yeni para politikalarını onaylayarak doları zayıflatıyor... Bir yıl önce durum taban tabana zıttı. Avrupa Birliği, İsviçre ve Japonya'da oranlar sıfır iken, Amerika Birleşik Devletleri'nde oranlar artarak yüzde 2'ye ulaştı. Oyuncular sermayelerini daha rahat hissettiği Amerika Birleşik Devletleri'ne transfer ettiler ve Başkan Trump, "kral-dolar" ile övündü. COVID-19 ise her şeyi değiştirdi.

Koronavirüs salgınının sonuçları, İkinci Dünya Savaşı'nın sonuçlarıyla karşılaştırıldığında Amerikan ekonomisi büyük zarar gördü. Üretim ve tüketim hacmi keskin bir şekilde düştü. Beyaz Saray, halka ve iş dünyasına mali yardım sağlama programı için zaten devasa olan ulusal borcu daha da artırmak zorunda kaldı. Amerika'yı borçtan kurtarmak için Washington, Fed'in 1946 ve 1956 arasındaki getiri eğrisini sıkı bir şekilde kontrol etmeye zorlandığı II.Dünya Savaşı'nın bitiminden sonra yardımcı olan aynı ‘borç' politikasını kullanıyor. ‘Borç' politikası şimdi çalışacak mı?

Uzmanlar, dolarak bilinçli olarak düşüren Başkan Trump'ın bir taşla iki kuş vurmaya çalıştığına inanıyor. Birincisi, temel oranı düşürerek, Birleşik Devletler muazzam hükümet borcunu ödemeyi kendisi için kolaylaştırıyor. İkincisi, zayıflayan bir dolar, ihracat potansiyelinin gelişmesi ve üreticilerin yurt dışından geri dönüşü için Beyaz Saray Başkanı'nın ısrarla aradığı ABD'ye geri dönüşü için ek bir teşvik sağlayacaktır.

Yani, FED'in kontrolündeki dolar gerçekten de yıldan yıla zayıflayacak, ancak önemli nüanslar var. Amerikalı'nın tamamen çökmesi beklenmemelidir. Dolar, diğer gelişmiş ülkelerin para birimleri sepetine göre daha ucuz olacak: euro, İsviçre frangı, Japon yeni, Kanada doları, İngiliz sterlini gibi...

Aynı zamanda, ana rezerv para birimi ve temel uluslararası ödeme aracı olmaya devam edecek. Rus rubles, Çin yuanı, Brezilya reali veya Meksika pesosu ile ilgili olarak, henüz mucizeler beklenmiyor.

Finansçıların açıkladığı gibi, bunun nedeni Rusya'daki enflasyonun hâlâ ABD'dekinden daha yüksek olması; ruble- döviz kuru artık petrolden ayrıştırılmış, dolayısıyla petrol fiyatlarındaki artış artık bir önceki sıçramayı vermeyecek. Sonuç olarak Rus rublesi, dolar, euro veya pound karşısında değer kaybederken, 'Rus halkının kendisi, 'Amerikalı'ya karşı zayıflayacak ya da en iyi ihtimalle tereddüt edecek. Doğru, beş yılda bir doların 60 ila 67 ruble vereceğine göre daha iyimser tahminler var.

Kaynak: Bloomberg, Topcor.

Haber Ara