Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Trump: BAE’yi Suudiler, sonunda da İran izleyecek

Jerusalem Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan'ın BAE ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirmek için bir adım atacağı ve İran'ın bile sonunda aynısını yapacağı beklentisini aktardı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-20 14:09:15

Trump: BAE’yi Suudiler, sonunda da İran izleyecek

İsrail ile BAE arasında imzalanan 'normalleşme anlaşması'nın yankılıları sürerken, gözler şimdi de Suudi Arabistan'a çevrildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşmeye katılacağına inanıp inanmadığına dair bir soruya olumlu yanıt verdi.

İsrail gazetesi Jarusalem Post, ABD Başkanı Trump'ın dün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın diplomatik ilişkileri normalleştirmek ve yeni ve geniş bir ilişki kurmak için geçen hafta İsrail ve BAE tarafından açıklanan anlaşmaya katılmasını beklediğini söyledi.

Beyaz Saray'da düzenlendiği basın toplantısında Suudi Arabistan'ın anlaşmaya katılmasını bekleyip beklemediği sorulduğunda Trump, ‘evet' cevabını verdi.

Trump'ın arabuluculuğa yardım ettiği anlaşmaya göre İsrail, Batı Şeria'daki alanların planlanan ilhakını askıya almayı kabul etti.

Jerusalem Post gazetesine göre anlaşma, İran karşıtlarının konumunu, BAE, İsrail ve ABD'nin Orta Doğu'daki ana tehdit olarak gördüğü bölgesel gücü de güçlendiriyor.

Gazete, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın BAE-İsrail anlaşmasının açıklanmasından bu yana yaptığı ilk resmi yorumunda Riyad'ın 2002 Arap Barış Girişimi temelinde hâlâ İsrail ile barışa bağlı olduğunu söylediğine dikkat çekti.

İsrail'i tanımayan Suudi Arabistan Krallığı'nın, Filistinliler için bir devlet kurulması ve 1967'de İsrail'in işgal ettiği topraklardan tamamen çekilmesi karşılığında Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyi teklif ettiği girişimi formüle ettiğini belirtti.

Basın toplantısının başlarında Trump, BAE-İsrail anlaşmasını iyi bir anlaşma olarak nitelendirdi ve Suudi Arabistan dışında herhangi bir ülkenin isimlerinden bahsetmeden "Beklemediğiniz ülkeler bile bu anlaşmaya girmek istiyor" dedi.

Trump ayrıca BAE'nin Lockheed Martin'in İsrail tarafından kullanılan F-35'lerini satın almakla ilgilendiğini açıkladı ve bu konuda "Paraları var ve birkaç F-35 sipariş etmek istiyorlar" dedi.

İran-Amerikan ilişkileri ve Ortadoğu'da barış konusunda Trump, "Pek çok ülkenin oldukça hızlı geldiğini görüyorum. Ve hepsini dahil ettiğinizde İran da gelecek. Orta Doğu'da barış olacak. Bu iyi olacak. İran çok büyük ölçüde etkisiz hale gelecektir. Böyle bir şeyin olacağına inanmadılar. Obama'nın imzaladığı korkunç ve aptal İran anlaşmasıyla bu asla olmayacaktı" dedi.

Trump'ın bu açıklamaları, danışmanı ve damadı Jared Kushner tarafından da desteklendi.

Kushner, Amerika'nın Sesi ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda Trump'ın Kasım ayında yeniden seçilmesi halinde İran'ın nükleer programını yeniden müzakere etmeye çalışacağını söyledi.

"Bölge için ilerleme vakti, insanların bir araya gelip barış yapmanın zamanı geldi" diyen Trump'ın damadı Kushner, İran'ın ülkesiyle yeni bir anlaşma yapmasının İran ekonomisine yardımcı olacağına inanıyor. Kushner, ABD Başkanı Trump'ın İran'ın liderleriyle görüşmeye hazır olduğunu, ancak meselenin zor olacağını söyledi.

Kaynak: Jerusalem Post
Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara