Dolar

32,5534

Euro

34,9102

Altın

2.428,27

Bist

9.645,02

“Trump, BAE’ye silah satışına izin vermemeli”

Uluslararası Politika Merkezi'ndeki Silah ve Güvenlik Programı Direktörü William D. Hartung, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki davranışları nedeniyle Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) Amerikan silahlarının satılmasına karşı çıkarak, Başkan Trump’ı uyardı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-29 13:59:22

“Trump, BAE’ye silah satışına izin vermemeli”

Uluslararası Politika Merkezi'ndeki Silah ve Güvenlik Programı Direktörü William D. Hartung, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki davranışları nedeniyle Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) Amerikan silahlarının satılmasına karşı çıkarak, Başkan Trump'ı uyardı.

Hartung, Washington Post gazetesinde yer alan bir makalesinde, BAE'nin Yemen'deki muharebe güçlerinin çoğunu geri çekmesine rağmen, burada ayrım gözetmeyen hava saldırılarında 100 binden fazla sivilin ölümüne neden olan eşi görülmemiş bir insani krize neden olan Suudi liderliğindeki koalisyonun bir üyesi olarak kaldığına dikkat çekti. Hartung, BAE ve Suudi koalisyon güçlerinin saldırıları sonucu, milyonlarca Yemenli'nin açlığın pençesine ittildiğini söyledi.

BAE'nin, Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen'deki kara savaşının bel kemiği olduğunu ve buradaki bir dizi gizli işkence tesisinin yönetiminde müttefik Yemenli milislerle birlikte yer aldığını ve ayrıca sistematik insan hakları ihlallerine karışan milislerin silahlandırılmasına, eğitilmesine ve maaşlarının ödenmesine devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Hartung, ABD'yi, Yemen'deki çatışmayı körüklemeyi bırakana ve savaşı sona erdirmek için bir barış anlaşması yapılana kadar BAE'ye her türlü silahı satmaktan kaçınmaya çağırdı.

Başkan Donald Trump yönetiminin, BAE'ye gelişmiş savaş uçakları ve silahlı insansız hava araçları satma fikrine karşı çıkan Hartung, “Şu anda Emirliklere silah satmanın zamanı değil” dedi.

BAE'nin, Amerika tarafından sağlanan silahlar için güvenilmez bir ev sahibi olduğunu kanıtladığını belirten Hartung, “Yemen'de, Emirlik kuvvetlerine sağlanan Amerikan zırhlı araçları ve küçük silahları, Amerikan düzenlemelerine aykırı olarak ‘aşırılık yanlısı' milislerin ve hatta Husilerin eline geçti. BAE'ye şimdiye kadar bu sorumsuz davranışı için herhangi bir yaptırım uygulanmadı” dedi.

Hartung, BAE'nin Libya'da da, uluslararası alanda tanınan hükümeti devirmek amacıyla çok sayıda sivili öldüren emekli Tümgeneral Halife Hafter'in güçlerine silah sağlamaya yönelik Birleşmiş Milletler (BM) ambargosunu ihlal ettiğini söyledi.

BAE'nin, insan hakları siciline atıfta bulunan ve bunu ciddi endişe nedeni olarak tanımlayan Hartung, “Rejim hiçbir tür eleştiriye müsamaha göstermiyor" dedi.

Hartung ayrıca, pervasız ve yasadışı yabancı maceralar ve iç baskı ile temsil edilen Emirlik davranış modelinin şu anda Amerikan silahlarını almasını engellemesi gerektiğini belirterek şöyle dedi:
"Silahlar yalnızca kötüye kullanılmayabilir, aynı zamanda gelişmiş sistemlerin satışı da rejimin davranışını destekleyecektir."

Kaynak: Al-Quds Al-Arabi

Haber Ara